latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:40 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Мјештани угљевичких села протестовали испред општинске управе (ФОТО/ВИДЕО)

Уништени сеоски путеви, прекиди у испоруци електричне енергије, уништени водоводи усљед клизишта - разлози су због којих су мјештани неколико угљевичких села протестовали испред општинске управе у Угљевику.
Угљевик протести - Фото: РТРС
Угљевик протестиФото: РТРС

Руководство општине је обећало привремено рјешење у водоснабдијевању, а за остале инфраструктурне радове лоптицу одговорности пребацили су на РиТЕ Угљевик. Из угљевичког енерегетског гиганта исти одговор - урадиће што је у њиховој надлежности, али одговорност није само на њима.

Појачана клизишта у посљедње вријеме, а усљед дугогодишњег ископавања угља у овом дијелу општине Угљевик прекинула су водоснабдијавање, уништила путеве, изазвала прекиде у испоруци електричне нергије. Мјештани Мезграје, Старог Угљевика, Фалчића, Јаблана протестовали су испред општинске управе, тражећи њихову одговорност.

Фото: РТРС

Начелник општине Василије Перић обећао је привремена рјешења њихових проблема, истучући да за трајно рјешење није адреса општинска управа, него РиТЕ Угљевик.

- Пошто је водовод прекинут договирили смо се да РиТЕ Угљевик издвоји средства и да то нашем комуналном предузећу које ће ријешити бар привремено питање водоснабдијевања. Kада су у питању послови везани за ископавање угља потребно је проблеме експропријације и инфраструктуре рјешавати на вријеме али ништа није на вријеме рјешавано од старне руководстава РиТЕ Угљевик - истакао је Перић.

Након препирки са начелником општине, мјештани су се на његов приједлог упутили у сједиште РиТЕ Угљевик гдје су обавили разговор са тамошњим руководством. Директор Дико Цвјетиновић пребацио је лоптицу одговорности на општину Угљевик. Тврди да је проблем стар деценију и да га је он наслиједио.

Фото: РТРС

- Морам бити искрен да свој посао у претходном периоду није радило руководство РиТЕ Угљевик, али исто тако и локална заједница. Локална зејдница добије пројекат рударских радова, упозна се с тим, усвоји га и на основу пројекта планира измјештање свих путева, струје, воде а наравно да Рудник то финансира - истиче Цвијетиновић.

Цвијетиновић је додао да су већ почели радови на измјештању водовода, одређеног броја електро стубова и санирању путних праваца у овим селима.

То су привремена рјешења, а на трајним се морају сви скупа значајније ангажовати у наредних неколико мјесеци, обећао је он.