latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:51 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Дио структуре у ФБиХ задојен наративом који намећу странци

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да са партнерима у власти на нивоу БиХ нема договора о важним стварима јер је дио структуре из ФБиХ задојен наративом који намеће дио међународне заједнице и амерички амбасадор.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а, истакао је да је то основни проблем, јер се не може расправљати ни о једном од закона на Савјету министара све док радна група за правосуђе не предложи закон о Уставном суду и закон о престанку мандата страних судија у овом суду.

Он је навео да радна група још нема финални документ из области правосуђа, а давно је добила приједлог Републике Српске и СНСД-а.

Кошарац је рекао да нико из Републике Српске не бјежи од имплементације 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и да је СНСД на састанцима са партнерима у власти на нивоу БиХ јасно рекао да је за спровођење ових приоритета у пакету.

- У том тренутку партнери из ФБиХ нису имали став америчког амбасадора нити било кога другог у Сарајеву, нису хтјели да кажу шта хоће и онда су ушли у варијанту парцијалног доношења одређених прописа - рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је додао да остаје при ставу када је у питању 14 приоритета, апострофирајући законе о Уставном суду и престанку мандата страним судијама у овој правосудној институцији.

Кошарац је рекао да дио партнера у власти на нивоу БиХ не даје адекватан одговор на питања представника Републике Српске о важним питањима у БиХ.

- Када смо разговарали о пресуди Европског суда за људска права у вези са конститутивношћу, нисмо добили адекватан одговор. У тренутку када смо рекли - ево декларације о суверенитету да нема ОХР-а и странаца, опет нисмо добили одговор -  рекао је Кошарац.

Он је навео да се представницима Републике Српске у заједничким институцијама некада чини да немају партнере који имају суверенитет у процесу доношења одлука, те да се због тога константно врте у круг.

- Не можемо расправљати једнострано. Ми тражимо суверене партнере из дијела ФБиХ да доносимо одређене одлуке, а чини ми се да њихов суверенитет гради амерички амбасадор у БиХ и да без њега не смију ништа - рекао је Кошарац.

Он је указао да је важно сјести и разговарати са представницима три конститутивна народа и два ентитета, те да ту треба тражити рјешења без странаца.

- Када отворено кажемо да су рјешења која ми нудимо производ домаћих капацитета и институција по правилу се мијешају странци и неки амбасадори који нађу партнере у дијелу ФБиХ и кажу да је ово нешто друго - нагласио је Кошарац.

Одговарајући на питање о блокадама у заједничким институцијама, Кошарац је подсјетио да је СНСД први доставио план деескалације, након чега је то урадио и ХДЗ БиХ, па након извјесног времена и партнери из "тројке".

- Онда се овдје у Сарајеву развија прича да неко нешто условљава и да не разумије. Врло добро разумијемо националну структуру у Министарству иностраних послова. Колико има Срба у том министарству и колико има помоћника? - упитао је Кошарац.