latinica  ћирилица
03/10/2023 |  16:17 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Конаковић: Различити ставови о питању страних судија у Уставном суду

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да партнери у власти на нивоу БиХ имају различите ставове када је ријеч о страним судијама у Уставном суду, иако радна група за правосуђе ради на томе.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- Она у понедјељак има нови састанак и ми ћемо припремити своје ставове, а оно што смо чули као приједлог из Републике Српске потпуно је неприхватљиво, али о тој материји се разговара - рекао је Конаковић новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је истакао да је данашња сједница била коректна, те да је усвојено од 15 до 20 материјала од којих је најзначајније истицање заставе ЕУ у министарствима, управним организацијама и другим органима Савјета министара.

- Ту су још неки материјали који се тичу усклађивања са европском регулативом, дио који се тиче заједничког тржишта ЕУ, а било је материјала који су проходни, иако су политичке тензије присутне - навео је Конаковић.

Конаковић је додао да није прошла Одлука о о одобравању средстава текуће резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза за ову годину Министарству одбране у износу од 3,6 милиона КМ, наводећи да одређена средства постоје у овом министарству.

- Могла би то бити и унутрашња прерасподјела, али нам треба политичка сагласност колега из Републике Српске - истакао је Конаковић и додао да ће се ово питање, које се њему чини рјешиво, брзо рјешавати.

Он је навео да ће јавност ускоро добити и информације о нових шест милијарди евра за простор западног Балкана у наредне три године, од којих су четири милијарде пројектне, а двије милијарде грант средстава.

- Говори се о оквиру 14,5 милијарди на седам година, и ИПА фондовима у износу од 30 милијарди. Говоримо о 50 милијарди евра које би требале бити имплементиране на простору западног Балакана, од чега ће дио тога доћи у сваки дио БиХ и мислим да нема ништа приоритетније у овом тренутку - закључио је Конаковић.