latinica  ћирилица
03/10/2023 |  16:27 ⇒ 18:01 | Аутор: sputniknews.com

У Берлину протести против подршке Украјини

У главном граду Њемачке, на Дан њемачког јединства, окупило се неколико хиљада људи десничарских ставова који се, између осталог, залажу против испорука оружја Украјини, оставку владе и пријевремене изборе у Њемачкој.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Протестну акцију, која се одржава на тргу испред берлинске катедрале, најавили су активисти блиски десничарској партији Алтернатива за Њемачку (АфД) и покрету Кверденкер који се раније противио мјерама владе у борби против вируса корона. Овај покрет сматра се десничарско-популистичким и обједињује неколико десничарских радикалних организација, попут Пегиде.

У најави су организатори позвали на оставку владе и поновне изборе, као и увођење народног гласања приликом доношења важних одлука.

- Лијеви, десни, центар - није нас брига. Ми смо за демократију које сада нема - рекао је један од говорника на бини на протесту.

Он је позвао људе да, независно на политичке преференце, изађу на улице против учешћа Њемачке у војној подршци Украјини, као и да се придруже другим мировним акцијама, као што су, на примјер, присталице политике партије Леви Саре Вагенкнехт.

- Није нам више ни важно ко је у праву, а ко није - Рус, Украјинац или Американац. Њемачка је против рата - нагласио је он.

Наредни говорник позвао је на реизбор владе која је, према његовом мишљењу, направила грешке у енергетској политици и спровела неодговарајуће мјере у борби против вируса корона.

Након наступа говорника и музичара, планирано је да демонстранти крену у организовану шетњу кроз град. Са собом носе њемачке заставе, а неки од њих држе и руску тробојку и плакате који позивају на повратак пријатељским односима са Русијом.