latinica  ћирилица
03/10/2023 |  17:17 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Тадић: Пуцањ у празно - Дејтоном БиХ нема имовину (ВИДЕО)

Дејтонским мировним споразумом укинут је Устав Републике БиХ из 1993. године који је имао једно читаво поглавље под називом "Друштвено-економско уређење" и тиме су органи БиХ изгубили било какве надлежности за доношење имовинских закона, рекао је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

- Споразум је верификовао стање ствари које је важило на дан његовог потписивања, а то значи Устав Републике Српске који садржи поглавље "Економско и социјално уређење" на основу кога Република Српска има надлежности за доношење имовинских закона - истиче Тадић.

Како он додаје, ту се нема шта расправљати, нити се могу у органима БиХ предлагати такви закони без претходне сагласности ентитета о преносу надлежности.

- Република Српска и ФБиХ једине имају надлежност да регулишу ова питања, а свако ко није задовољан начином регулације има право да се обрати уставним судовима Републике Српске и ФБиХ. Уставни суд БиХ са свим тим нема везе и неуставно је све што је до сада радио по овим питањима - додаје Тадић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и хрватски члан Жељко Комшић упутили су данас у званичну процедуру Предсједништву приједлог закона о тзв. државној имовини БиХ.

Бећировић је образложио да је, према предложеном закону о имовини, БиХ носилац права власништва, а ентитети и други нивои власти у БиХ могу користити и управљати имовином која им је потребна за вршење њихових појединачних надлежности у мјери у којој су овлаштени овим или неким другим законом који донесе Парламентарна скупштина БиХ.