latinica  ћирилица
03/10/2023 |  17:52 | Аутор: СРНА

Кога представља СГВ?

Српско грађанско вијеће /СГВ/ - покрет за равноправност данас је саопштио да Срби у ФБиХ "енергично одбацују намјере /предсједника Републике Српске Милорада/ Додика и његових истомишљеника о споразумном мирном разлазу ФБиХ и Републике Српске".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да СГВ представља само себе и своје менторе из Сарајева, а никако Србе у Федерацији БиХ.

- Да је СГВ заиста српско бавило би се проблемима српског народа у ФБиХ и оним што је данашњица. Српски народ у ФБиХ практично је пред нестанком. То су питања којим треба да се баве српска удружења у ФБиХ и представници Срба - рекао је Миливојевић, који је представник српске листе Остајте овдје у Градском вијећу Мостара.

Он је напоменуо да у фокусу рада и дјеловања СГВ-а нема српског народа, српског језика, писма, неравноправности.

- Стога са правом можемо рећи да СГВ може бити све осим српско. По начину иступа можемо да претпоставимо ко су му ментори - додао је Миливојевић.

Он је нагласио значај подршке српском народу у ФБиХ која долази из институција Републике Српске и од предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједник Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић изјавио је Срни да је БиХ постала земља у којој је, уколико неко жели да привуче пажњу медија и јавности, потребно само да изјави нешто негативно о предсједнику Републике Српске Милораду Додику и позорница је његова, без обзира на то о коликим и каквим неистинама и замјенама теза је ријеч.

Реагујући на саопштење Српског грађанског вијећа - Покрет за равноправност у БиХ у којем је речено да, како се наводи, "осуђују политику дијељења, цијепања и раздвајања коју заговара предсједник Републике Српске", те да се залажу за афирмацију заједничког живота и дјеловања све три националне групе људи у БиХ, Давидовић је рекао да је у свему овоме једино истинито и тачно што су рекли да су Срби у ФБиХ за афирмацију заједничког живота и дјеловање све три националне групе људи у том ентитету.

- Све остало је покушај манипулације чињеницама и ставовима, злоупотреба и искривљивање теза. Остаје нејасно ко их је овластио да говоре у име свих Срба у ФБиХ и како знају њихове ставове с обзиром на то да су организација од значаја за град Сарајево у којем од укупне популације живи мање од два одсто Срба и да су у мјестима гдје Срби у ФБиХ заиста живе потпуни анонимуси - нагласио је Давидовић.

Он је упитао како у овом вијећу нису чули излагање предсједника Додика у којем позива на договор и дијалог, у којем нуди споразум о пуном суверенитету БиХ и у којем каже да јесте за дејтонску БиХ?

- Свођење у оквире реалне политике заједничког живота и дјеловања конститувних народа и осталих у БиХ подразумијева уважавање интереса сва три народа и одбацивање свих покушаја мајоризације и подривања дејтонске структуре БиХ, што је у основи политике Милорада Додика. Предсједник Републике Српске ужива пуну подршку српског повратничког становништва из ФБиХ и у потпуности разумијемо притиске којима је изложена и Република Српска и Милорад Додик као њен предсједник и подржавамо напоре предсједника да Републици Српској и БиХ буде боље - поручио је Давидовић.