latinica  ћирилица
03/10/2023 |  18:40 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Не постоји основ за вођење поступка против Радоичића

Адвокат Горан Петронијевић, бранилац Милана Радоичића, рекао је да је у Вишем тужилаштву завршено саслушање његовог клијента, након што је полиција претресла његов стан, у којем није пронађено ништа значајно за оптужбе, оцијенивши да не постоји основ за вођење поступка и да се "све своди на новинске чланке и снимке".
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

Петронијевић је навео да предложено одређивање притвора о чему ће одлучивати судија за претходни поступак.

Он је рекао новинарима испред Палате правде у Београду да је Радоичићев стан претресен у раним јутарњима часовима, као и да му је привремено одузето оружје за које има дозволу.

Петронијевић је рекао да мисли да се "цели процес води због притисака и да нема везе са правно-кривичном природом".

Он је навео да се Радоичић терети за експлозију у којој је случајно погинуо косовски полицајац, што је и приштинска страна потврдила.

Петрониевић каже да је експлозив стављен на барикаду како би се спријечило да је тешка механизација, багер, уклони, а да су се приштински полицајци пели на камион који је служио као барикада и да је у једном тренутку дошло до експлозије.

Милан Радоичић саслушан је данас у Вишем јавном тужилаштву у Београду, гдје је негирао кривична дјела која му се стављају на терет, док у наредби о спровођењу истраге пише да је муницију и експлозивна средства велике разорне моћи набављао из Тузле, Федерација БиХ.

Радоичић је саслушан због сумње да је са, за сада, више непознатих лица, извршио кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, недозвољена производња, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја и тешка дјела против опште сигурности.

Након трагичних догађаја у селу Бањска код Звечана 24. септембра у којима су убијена три Србина и један полицајац самопроглашеног Косова, Приштина је наводила да је у тим догађајима учествовао и Милан Радоичић.

Радоичић је касније у писму, које је прочитао његов пуномоћник Горан Петронијевић, саопштио да је био у рејону Бањске на сјеверу Косова и Метохије и да је мимо знања власти Србије организовао акцију с циљем спречавања терора који спроводи приштински режим Аљбина Куртија над Србима.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија позвати на одговорност све људе који су чинили кривична дјела и да ће тужилаштво урадити свој посао у случају Милана Радоичића.