latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:04 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Закон о судовима поново није био на дневном реду - Сарајево се није помакло с мртве тачке (ВИДЕО)

Закон о судовима није ни данас био на дневном реду сједнице Савјета министара, јер Радна група за припрему закона о Уставном суду није још припремила приједлог. Република Српска је то учинила одавно, она у Сарајеву није се помакла с мртве тачке.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

Умјесто да засучу рукаве и убрзају процес испуњавања 14 европских приоритета, бошњачки министри оптужују да све кочи Република Српска.

Све док не буде договора о одласку страних судија, нема расправе ни о једном закону у Савјету министара, став је српских министара.

Замјеник предсједавајућег Сташа Кошарац каже да Српска јесте за испуњавање 14 приоритета за улазак у Европску унију, али и подсјећа, још у Коњицу је договорено да ће бити рјешавани у пакету.

- Не можемо расправљати једнострано. Ми тражимо суверено са партнерима из дијела Федерације да доносимо одлуке. Чини се да њихов суверенитет гради амерички амбасадор у БиХ и да без њега не смију ништа - каже Кошарац.

За замјеника предсједавајућег Елмедина Конаковића истрајавање Српске на Закону о Уставном суду и одалску страних судија, губљење је времена.

- Европски закони стоје због Уставног суда, што је штета по нама. Тај закон о судовима и конфликт интереса били би оцијењени као велики искорак БиХ. Мислим да нас ово удаљава, у најмању руку зауставља - рекао је Конаковић.

Он је навео да ће јавност ускоро добити и информације о нових шест милијарди евра за простор западног Балкана у наредне три године, од којих су четири милијарде пројектне, а двије милијарде грант средстава.

Кошарац пита шта је БиХ добила од европских институција до сада.

- Неко дође омађијан неким бајкама по свијету, са неким новим ентузијазмом коме би ми требало да вјерујемо. Какав ентузијазам? Колико пута су нама европске институције нешто обећале? Шта смо добили? На крају нисмо добили ништа - истиче Кошарац.

Подсјећа Кошарац да је Српска Радној групи за израду закона о Уставном суду доставила приједлог, али да о њему, као ни о Декаларацији о суверенитету, бошњачка страна нема став. Зашто? Зато што, каже Кошарац, немају суверенитет у одлучивању, јер очекују да им све ријеше странци.