latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:07 ⇒ 19:08 | Аутор: Агенције

На Арт Фест у Требињу бројни филмови о умјетности  

Пројекцијом филма "Моја Десанка", аутора Николе Лоренцина, у Требињу у кино сали Културног центра, почела је манифестација Арт Фест.
Филм "Мој Бранко не лаже" - Фото: РТРС
Филм "Мој Бранко не лаже"Фото: РТРС

Ово је трећи фестивал филмова о умјетности и умјетницима који се први пут одвија и у Требињу, осим у још шеснаест градова Републике Српске и Србије, а трајаће од 3. до 6. октобра.

Фестивал се, осим у Требињу, истовремено одржава у Београду, Новом Саду, Шиду, Сремским Карловцима, Ваљеву, Нишу, Прокупљу, Јагодини, Сјеници, Ковину, Сремској Митровици, Бањалуци, Скопљу, Грачаници и Источном Сарајеву и Невесињу.

- Требиње је први пут укључено у овакав фестивал, тематски оријентисан на умјетност и умјетнике, фестивал који ни у Србији до прије двије године није био препознат, јер се ради о новом начину реализације и то у више градова који су укључени у овај пројекат документарних филмова о умјетности и умјетницима - појаснила је Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу Града Требиња.

Она је напоменула да су сви филмови који ће бити приказани до 6. окотобра занимљиви сваки на свој начин, те да су различитих дужина трајања, од свега неколико минута до сат времена.

- Сваки град учесник одредиће свој жири који ће вредновати ове филмове, а прије почетка фестивала номиновани су филмови за избор три најбоља, тако да ће и наш жири одабрати три прва мјеста. По тринаест номинација већ су добили филм "Уметност сећања" Јелене Раденовић, као и филм "Мој Бранко не лаже" Бранка Лазића, док филм Александра Каришика "Окован у слободи" има десет номинација - рекла је Скочајићева.

Напомињући да није изненађена овим избором, додала је да и остали филмови завређују пажњу и да ће љубитељи филма засигурно уживати у цјелокупном догађају коме се, осим Требиња, од ове године придружило и сусједно Невесиње, јер дио тима Арт Феста чине управо Херцеговци који су имали жељу да се фестивалу прикључи и овај дио Републике Српске.

Селектор фестивала Мирослав Бата Петровић, ветеран документарне сцене, у овогодишњи програм је, осим филма "Моја Десанка" којим је отворен фестивал, уврстио и "Ивица Матић" Николе Стојановића, "Атеље с погледом" Љиљане Првуловић, "Кретање простора" Светлане Миљанић и "Уметност сећања" Јелене Раденовић.

Биће приказани и филмови "Оче наш где си" Драгана Ћирјанића, "Никола Михов" Розалије Димитрове, "Танакини мостови" Сњежана Лаловића, "Трње и ловорике Олге Илић" Јелене Стојановић, "Дефакто арт" Сунчице Јерговић, "Портрет непознатог" Јовице Крстића, као и филм "У сну и у јави, цело село уметничко дело" Светлане Миљанић.

Програмом су предвиђени и филмови "Адриана" Горана Мусића, "Окован у слободи" Александра Каришика, "Камен древног сневача" Небојше Илића, "Мицићев кофер" Слободана Симојловића и "Мој Бранко не лаже" Бранка Лазића.

Пројекције су у биоскопској сали Културног центра Требиње у терминима у 12.00 и у 15.00 часова, а улаз је слободан.