latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:11 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Још једна неуставна одлука Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Још једна у низу неуставних одлука Уставног суда БиХ. Овај пут на удару је Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске, којој покушавају да оспоре надлежности у вези са обезбјеђењем спољног вредновања квалитета, признавање диплома, акредитација, али и свега онога што ради.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Агенције одговарају да неуставна одлука неће утицати на њихов рад који је препознат у свијету.

Из академске заједнице кажу да не признају одлуке крњег Уставног суда и да је за њих једино вјеродостојан Закон о непримјењивању одлука тог суда који је усвојила Народна скупштина Републике Срспке.

Одлука Уставног суда БиХ од 29. септембра поништава десетак чланова и тачака Закона о осигурању квалитета у високом образовању Републике Српске, а које се односе на вредновање квалитета и признавање диплома. Између осталог, оспорава се Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске у иностранству и међународним организацијама.

О апсурдности ове одлуке говори и само образложење Уставног суда. У њему се наводи да се Закон из Српске коси с Уставом БиХ и Оквирним законом о образовању на нивоу БиХ, иако је управо Закон из Српске оцијењен као квалитетан документ и примјер добре праксе коју би требало да слиједе и образовне власти у Федерацији, кажу у Агенцији.

- У извјештајима према Европској комисији овај Закон је оцијењен као значајан искорак у приближавању ЕУ законодавству о стандардима ЕУ. У том смислу ова одлука показује сву апсурдност ситуације. Она не само да није у интересу грађана Републике Српске, него није у интересу грађана читаве БиХ и на неки начин чини се да се овом одлуком покушава спријечити приближавање БиХ ка ЕУ - каже Биљана Војводић, директорка Агенције за високо образовање Републике Српске.

Неће проводити политичке одлуке, већ одлуке институција Српске, а то је Закон о непримјењивању одлука Уставног суда. Академски радници сматрају да одлуке овог суда нису утемељене на Уставу, те да суд нема легитимитет јер се у њему одлучује без представника Републике Српске.

- Ова одлука Уставног суда БиХ није дио правног поретка Републике Српске. Прије свега, није објављена у Службеном гласнику и као таква за нас није правно видљива. Одлуку не можемо на правни начин да квалификујемо и можемо само о њој да говоримо као о једном изразу дубоке уставно-правне кризе у којој се налази БиХ и сам Уставни суд БиХ - каже Марко Ромић, асистент на предметима Управно право на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Квалитет високог образовања Републике Српске, као и рад Агенције препознат је у региону и земљама Европске уније. Ово потврђује и сарадња бањалучког Правног факултета са Агенцијом за високо образовање из Њемачке, чији независни експерти су потврдили да су упознати са квалитетом рада републичке Агенције.

- Знам да имате мотивисану агенцију која се бави квалитетом образовања у Републици Српској, као и агенцију која се бави квалитетом образовања у БиХ. Знам и да ове двије агенције изузетно добро сарађују - рекла је Колин Тук, независни експерт Агенције за високо образовање ДААД Њемачка.

Спорна одлука Уставног суда БиХ биће тема и сутрашње сједнице Управног одбора Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске.