latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:41 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Петковић: Комшић и Бећировић позивају на сукобе у БиХ

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је Срни да чланови Предсједништва Жељко Комшић и Денис Бећировић упућивањем у процедуру приједлога закона о имовини не желе добро народу у БиХ како се представљају, већ позивају на сукобе.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Они само желе политичке поене национално оријентисаних бирача каквих је већина међу Бошњацима. Овакво предлагање закона о такозваној државној имовини не само да је неуставно, оно је отворен позив на сукобе у БиХ - рекао је Петковић.

Петковић је навео да Срби, а највјероватније ни Хрвати неће подржати овакав закон, јер он нема уставни основ, а нема ни политичку подршку.

- Устав БиХ ниједним чланом не даје БиХ право на имовину, него је то искључиво ентитетско право и надлежност. Такав закон неће ни доћи на расправу у Представнички дом, јер ће бити оборен на Уставноправној комисији - рекао је Петковић, који је први замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић образложио је да је, према предложеном закону о имовини, БиХ носилац права власништва, а ентитети и други нивои власти у БиХ могу користити и управљати имовином која им је потребна за вршење њихових појединачних надлежности у мјери у којој су овлаштени овим или неким другим законом који донесе Парламентарна скупштина БиХ.