latinica  ћирилица
03/10/2023 |  21:09 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Дебата у ЕП: Унија да уради све за деескалацију тензије на КиМ

Комесар ЕУ за кризни менаџмент Јанез Ленарчич изјавио је данас да Унија мора да искористи све чиме располаже да би се деескалирале тензије поводом ситуације на Косову и Метохији.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Ленарчич је током дебате у Европском парламенту о ситуацији на сјеверу Космета и дијалогу Београда и Приштине напоменуо да је потребно провести процес нормализације односа.

Он је нагласио да је улог за Београд и Приштину њихова будућносту у ЕУ и подвукао да је потребно да Унија остане јединствена поводом недавних догађаја.

- Данашња расправа показује да постоји потреба да ЕУ остане уједињена и да искористи све чиме располаже да би се деескалирале тензије, те да би се вратило на провођење обавеза из дијалога и процеса нормализације односа - рекао је Ленарчич.

У име Савјета ЕУ, којем тренутно предсједава Шпанија, посланицима се обратио Пасквал Наваро Риос, који је осудио недавне нападе на Косову и Метохији и нагласио да се мора провести истрага, те да починиоци морају бити изведени пред лице правде.

Он је поновио да је приоритет деескалација ситуације и да обје стране требају да предузму све мјере које су им на располагању да би се то постигло.

- Став ЕУ је одлучан. Пут напријед је јасно дефинисан. Деескалација и повратак на дијалог Београда и Приштине је од кључног значаја - рекао је Наваро Риос.

Гласање Европског парламента о овој теми биће одржано током сљедећег засједања овог тијела.

У сукобу са полицијом самопроглашеног Косова у недјељу, 24. септембра, у селу Бањска страдали су Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић, а погинуо је и један полицајац. Званичници Србије су саопштили да су Срби брутално ликвидирани, након рањавања и предаје.