latinica  ћирилица
03/10/2023 |  23:18 | Аутор: СРНА

Генерал Мојсиловић: Није било никаквих информација уочи догађаја у Бањској

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је вечерас да уочи 24. септембра и догађаја у Бањској није било никаквих информација које би указале да ће се нешто крупно догодити.
Милан Мојсиловић - Фото: ТАНЈУГ
Милан МојсиловићФото: ТАНЈУГ

Мојсиловић је навео да су информације које се односе на догађај почеле да пристижу 24. септембра ујутру, преко дежурног оперативног тима, и у први мах су биле сужене, нису биле темељне, опширне ни прецизне.

- Ми смо се ослањали на наше ресурсе обавјештајних безбједносних капацитета, на оно што можемо да видимо и чујемо са наших позиција. Имао сам контакт, разговарао сам са команданром Кфора на ту тему, и од њих смо са терена почели да добијамо информације - рекао је Мојсиловић.

Он је додао да то није био први пут да је изазвана криза једностраним и "лудачким" потезима Приштине.

- Ми смо већ у осам сати имали састанак, ја и моји сарадници, министар одбране, директори агенција, извијестили смо врховног командатна о ономе што знамо - о дешавањима на терену, да има повријеђених и томе слично. Након тога су услиједиле мјере које сам активирао одмах - рекао је Мојсиловић за РТС.

Он је истакао да је 24. септембра добио задатак да се у потпуности стави под контролу Копнена зону безбједности и у пуном капацитету обезбиједи административна линија превентивним размјештајем дијела јединица Војске Србије.

- То није необично наређење и у складу је са дешавањима на терену, јер смо предвиђали да криза може да ескалира, зато што је дошло до употребе ватреног оружја на дијелу Косова и Метохије - напоменуо је Мојсиловић.

Он је рекао да су кризе од августа прошле године кренуле пуним интензитетом, и када су расле, сваки пут је било више снага Војске Србије, у контексту превентивног размјештаја јединица, али је додао да у том тренутку то није био највећи број снага Војске Србије на терену.

- Ни "де факто" то није била пуна борбена готовост, која значи да се сви припадници споје са техником, наоружањем и муницијом и чекају даље задатке у складу са плановима Војске Србије. Овде је бројно стање било упола мање, није било повећања бројног стања, нити пуне борбене готовости Војске Србије - нагласио је генерал Мојсиловић.

У сукобу са полицијом самопроглашеног Косова 24. септембра у селу Бањска страдали су Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић, а погинуо је и један полицајац.

Званичници Србије су саопштили да су Срби брутално ликвидирани, након рањавања и предаје.