latinica  ћирилица
04/10/2023 |  10:59 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Стевандић: Имовина није у надлежности БиХ; Имамо хистерију Бећировића и Комшића (ВИДЕО)

Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да имовина није у належности БиХ, те да нити један став Устава то не регулише.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је реагујући на то што су бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић упутили у званичну процедуру Предсједништву приједлог закона о тзв. државној имовини БиХ истакао да је то рушење уставног поретка Републике Српске.

- Уставом Српске регулисано је да имовина припада ентитетима. А и у Уставу БиХ је наведено да све оно што не припада БиХ, припада ентитетима. Сматрамо да је то рушење уставног поретка БиХ, након што смо видјели да је ОХР осустао од тог захтјева. Сада имамо хистерију Бећировића и Комшића. Та хистерија ће завршити у Парламентарној скупштини БиХ - наводи Стевандић.

Очекује да све странке из Српске подрже да се ово питање скине са дневног реда и да како каже, "једном за свагда имамо завршено питање имовине".

- Можда је и добро да то буде завршено у ПС БиХ - рекао је Стевандић.

Вукадиновић је нагласио значај да буду реализовани стратешки пројекти важни за развој Фоче, прије свега саобраћајница према Шћепан Пољу.

- То је приоритет Републике Српске, а заједничким наступом свих структура требало би да буде ријешен овај велики проблем - рекао је Вукадиновић.

Он је навео да је неопходно изградити нови студентски блок за студенте Медицинског факултета који похађа 2.000 студената са простора бивше Југославије, а 330 их је из осталих земаља.