latinica  ћирилица
05/10/2023 |  12:13 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Стевандић: Бећировић и Комшић дјелују неуставно; Имовина није у њиховој надлежности

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић дјелују неуставно и не могу се бавити питањем имовине, јер то није њихова надлежност, истакао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- У Уставу БиХ не постоји ниједна одредба која се односи на имовину - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре.

Истакао да је се тим питањем не могу бавити ни ОХР, ни амбасаде, као ни Предсједништво БиХ.

- На примјер, Предсједништво може креирати буџет, али не може законе. Ми ћемо то и доказати у Скупштини. Бећировић и Комшић посегли су за стварима, које нису у њиховој надлежности - истакао је Стевандић.

Навео је да питање имовине за Републику Српску завршено.

- И онај ко отвара то питање дјелује неуставно и руши Устав. Бећировић и Комшић користе ратну реторику. Ми не дамо Српску и бранићемо је - поручио је Стевандић.

Нагласио је да се мора ријешити питање страних судија у Уставном суду БиХ и ОХР-а.

Истакао је да је Парламент Српске спреман да потврди сва права Срба у БиХ, укључујући и оно на самоопредјељење.

- Скупштина ће опстати као највише законодавно тијело. Наступаћемо чврсто и одговорно у заштити Српске и у складу са међународним конвенцијама. Нећемо дозволити било какво угњетавање Српске и Срба - рекао је Стевандић.

Он је рекао да ће образовање Српске остати у њеној надлежности, упркос недавној одлуци Уставног суда БиХ која поништава и оспорава бројне одредбе Закона о осигурању квалитета у високом образовању Републике Српске, а које се односе на вредновање квалитета и признавање диплома, па и Агенцију за акредитацију високошколских установа Српске у иностранству и међународним организацијама.

Осврћући се на усвајање правилника Административне комисије Народне скупштине о кориштењу средстава за репрезентацију у Скупштини којим су на том плану ограничена средства за репрезентацију на мјесечном нивоу, Стевандић је навео да је актуелно руководство Народне скупштине трошило најмање у историји републичког парламента.