latinica  ћирилица
05/10/2023 |  12:39 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Поповић: Дејтонским споразумом ријешено питање имовине у БиХ (ВИДЕО)

Питање имовине у БиХ ријешено Дејтонским мировним споразумом и да се о томе више нема шта расправљати - изјавио је професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

Коментаришући приједлог закона о имовини који су у процедуру упутили чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, Поповић је рекао да се то неће десити јер ако би се то десило не би више било Срба са ове стране ријеке Дрине.

Поповић је рекао да БиХ нема високог представника јер Кристијан Шмит није легалан и легитиман зато што није добио сагласност Савјета безбједности УН.

- Живимо у времену када нашу историју желе да оцјењују и да на одређен начин управљају са њом они који су нам били противници у српској историји - изјавио је Поповић.

Он је рекао да је Анексом два Дејтонског мировног споразума јасно речено да између Републике Српске и Федерације БиХ постоји међуентитетска линија разграничења, односно граница.

- Територија која се налази у оквиру те линије је дефинисана као 49 одсто територије Републике Српске - истакао је Поповић.

Поповић је рекао да је у арбитражној одлуци за Брчко, чији је арбитар био 23 године, у тачки 67 јасно речено да ће се формирати Брчко дистрикт као посебна јединица локалне самоуправе у форми кондоминијума, односно заједничке својине Републике Српске и ФБиХ.

- То значи да Република Српска полаже право и на онај дио у ФБиХ и обратно да се не поремети баланс 49 одсто територије Републике Српске и 51 одсто територије ФБиХ - појаснио је Поповић.