latinica  ћирилица
09/10/2023 |  18:38 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Угашен пожар у Електрокрајини и хотелу Босна; Штета велика, документација спасена (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалучки ватрогасци спријечили су катастрофу. Угашен је пожар који је јутрос букнуо у згради "Електрокрајине" и проширио се на оближње зграде и хотел "Босну". Неколико радника и ватрогасац су лакше повријеђени. Штета је велика, а из "Електрокрајине" увјеравају да је сва докуметација спасена и сачувана на серверу. Шта је узрок пожара биће саопштено након што дежурни тужилац, МУП и инспекција заврше увиђај.
Пожар, Бањалука - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Пожар, БањалукаФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

У 9.30 у згради Електрокрајине огласио се поротивпожарни аларм и одмах је упућен позив ватрогасној служби.

Пожар је избио у дограђеном дијелу зграде. Радници су покушали да га угасе проивпожарним апаратима али нису успјели јер се ватра ширила великом брзином.Сви су одмах евакуисани.

- Били смо унутра, чули да је пожар. Изјурили сви напоље. Не знамо шта се десило - каже Сања Бундало, радник "Електрокрајина" а.д. Бањалука.

Пожар се ширио великом брзином. Угрожавао је и остале зграде због чега су евакусиани и сви заполени у бројним компанијама.

- У секунди је све плануло. Заиста, ми док смо се снашли. Иначе смо радници ГП Крајине, док смо изашли и погледали, то је све, гори, ево видите и сами - прича Саша Мартић, радник ГП "Крајина".

Ватрена стихија захватила је и први спрат хотела Босна. Двије собе су изгорјеле. Сви гости су на вријеме евакуисани. Међу њима и ансамбл новосадског Позоришта младих.

- Били смо на доручку. Видели смо ја и моје колеге да је пожар у хотелу и онда смо излетели сви напоље. Било је дима, много дима на другом спрату. Успјели смо да извучемо наше људе и то је то. Сви смо безбједни - каже Александар Ћуричић - директор Позоришта младих из Новог Сада.

Скоро два сата десетине ватрогасаца борило се са ватром. Отежавајуће је било и неприступачност објекта јер се налази у средишњем дијелу комплакса објеката.

- Комплетан кров је био у пламену. Ми смо надљудским напорима, стварно покушали да приђемо том објекту са свих страна. Могу рећи само да смо интервенисали са 11 возила, 23 ватрогасца. Пожар је стављен под контролу око 11.15 часова - истакао је Мирослав Малинић,  командант Ватрогасне бригаде Бањалука.

Због удисања дима љекарску помоћ затражило је осам лица, међу којима и један ватрогасац.

- Прегледани, збринути и отпуштени. Нису даље ишли на Клинички центар и у међувремену смо имали позив за интервенциу на терену гдје је један ватрогасац имао поред тога гушења од дима, имао висок притисак и још мало тегобе, бол у грудима. Њега смо транспортовали на Клинички центар - поручила је Нада Бањац, начелница службе Хитне медицинске помоћи, Бањалука.

Шта је узрок пожара показаће увиђај јер се спекулисало да су га изазвале неисправне електроинсталације у тоалету дограђеног дијела зграде. Директор Електрокрајине увјерава да документација није уништена.

- Тамо се налазе двије-три канцеларије Електрокрајине. Највећи дио се односи на новоформирану Дирекцију за јавно снабдијевање. Дакле сви ти подаци се налазе на серверу, ти подаци који располаже јавно снабдијевање, то су подаци о купцима, они су сви сачувани. Сервер сала цијело вријеме радио агрегат и сервер сала и сада функционише тако да немамо проблема са подацима и документацијом које је потребно сачувати и увиђај ће све рећи - поручио је Драган Чавић, директор "Електрокрајина" а.д. Бањалука.

Иако је објекат главне зграде остао готово нетакнут у пламеној стихији, радници Електрокрајине наредних неколико дана ипак ће радити од куће док увиђај и инспекцијски надзор не буду завршени.