latinica  ћирилица
09/10/2023 |  19:30 ⇒ 19:42 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Сијарто поручио да Мађарска неће дозволити увођење санкција Србији

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данас разговарао са мађарским колегом Петером Сијартом који му је пренио поруку мађарског премијера Виктора Орбана да су све јачи захтјеви оних који подржавају Приштину за увођење санкција Србији, али да сигурно Мађарска то неће дозволити.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- То ћу пренијети, још једном, и предсједнику Србије, као и јавности, што је добра вијест за нас и говори да је то пријатељство, које је исковано између Мађарске и Србије, претворено међусобно повјерење и подршку - нагласио је Дачић у Женеви гдје је учествовао на засједању Извршног Комитета УНХЦР.

Он је истакао да су у данашњем разговору с мађарским министром доминирале двије теме: једна је сједница извршног комитета УНХЦР-а на тему избјеглица и расељених лица Срба, а друга је питање илегалних миграната, који долазе са разних страна.

- Дуго смо суочени са овим проблемом, као што се зна, а ријеч је о избјеглицама из Републике Српске и Републике Српске Крајине, као и о расељеним лицима са Косова и Метохије - рекао је он.

Како помоћи Србима са КиМ који су избјегли

Нагласио је да је и даље актуелан регионалан програм УНЦХР-а за лица с територије бивше Југославије, преко којег је Србија успјела да стамбено обезбиједи 8.000 породица.

- Нажалост, у тај програм не улазе лица са КиМ и сада покушавамо да улажимо максималне напоре да се и они нађу на неким листама за помоћ - навео је министар спољних послова.

Према његовим ријечима, ради се око 210.000 расељених лица са КиМ.

- Тај проценат и број оних који се враћају на КиМ је изузетно мали, и износи испод два одсто - напоменуо је Дачић.

Он је истакао да се не смије дозволити да то буде "готова ствар".

- То питање увијек ћемо да покрећемо, а данашњи састанак је био мјесто за такву тему, а о томе ћу причати са комесаром за избеглице, односно са шефом УНХЦР-а Филипом Грандијем - рекао је Дачић.

С тим у вези, истакао је да је Србија с Комесаријатом деценију уназад имала добру сарадњу.

- И надам се да ћемо, када је ријеч о расељеним лицима са КиМ, успјети бар да сагледамо како да помогнемо тим породицама - казао је он.

Једина опасност по мир је Аљбин Курти

Када је ријеч о ситуацији на КиМ, он је рекао да је свакодневна пракса Куртијевог режима да што више загорча живот Србима.

- Ако већ не могу то да ураде оружаним путем, онда покушавају да створе увјерење код Срба да им нема живота тамо, то јест да се Срби иселе са сјевера КиМ и да их готово тамо више уопште и не буде - навео је Дачић.

Нагласио је да се то не смије и неће дозволити, иако су, као што се зна, могућности Србије за утицај тамо релативно мале.

- То је зато што немамо наше органе на КиМ, а онда морамо да се ослањамо на органе међународне заједнице за које нисмо сигурни да ли ће увијек поступити онако како је у њиховом мандату записано - рекао је он.

Дачић је додао да ће 23. октобра бити сједница Савјета безбједности УН, на којој ће бити представљен извјештај о раду Унмика у протеклих шест мјесеци.

- Али ће свакако на њој учествовати Александар Вучић, који ће изнијети преглед ситуације, гдје ће сви, који то желе да објективно сагледавају, јасно моћи да виде да је Курти генератор свих криза и да је његова политика одбијања свих претходних договора и нормализације, већ је искључиво жеља за наметањем готовог рјешења, а то је независност тзв. Косова, што је за нас неприхватљиво, али и за међународну заједницу, јер ни УН нису признале независно тзв. Косово - поручио је Дачић.

Додао је да таква политика доводи до низа једностраних потеза, до ескалације, сукоба и конфилката.

- Дакле, једина опасност по мир је Аљбин Курти, а Србија ће наставити да буде конструктивна и у наредном периоду, али за кредибилитет међународне заједнице битно је да се јасно каже да Курти мора да почне да испуњава оне обавезе које су преузете у бриселском дијалогу - навео је Дачић.

Неће бити лијепих вијести из Савјета Европе

Поред тога, истакао је да од редовног засједања Савјета Европе "не можемо да очекујемо неке изузетно лијепе вести", јер су, како је рекао, и поред "свих једностраних аката они одлучили да отпочну процедуру за пријем тзв. Косова у чланство".

- То је услиједило усред одбијања Куртија да реализује све обавезе, почев од неформирања ЗСО, па можемо да очекујемо даљу ескалацију подршке тзв. Косову, а наша делегација и наши пријатељи заложиће се да се изнесу сви проблеми који постоје на КиМ - од неиспуњавања обавеза до терора над нашим људима и двоструким стандардима при тумачењу територијалног интегритета и суверенитета када је ријеч о Србији и неким другим случајевима - рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, најважније је да већина схвати суштину проблема и да се, "ако се жели добро на Балкану, изврши притисак на Куртија да прихвати како се само дијалогом може доћи до мирног рјешења на КиМ".

Када је ријеч о ситуацији у Израелу, подсјетио је да Србија има почасни конзулат у дијелу те земље захваћене сукобом који је наслоњен на Газу, али да нема неких нових вијести осим случаја када је српски држављанин рањен, али и да је отпуштен из болнице, јер је у питању лакша рана.

- Немамо других информација о томе да је неки наш грађанин рањен, нити да је настрадао, нити да је на списку отетих, али апелујемо на све да су наши контакти наша амбасада и наш почасни конзулат, а Министарство спољних послова ће, заједно са предсједником Вучићем, предузети све што је могуће да се помогне сваком нашем човјеку - наводи он.

Подсјетио је да је у недјељу организован ванредни лет, јер Ер Србија редовно лети, а овде је ријеч о путницима других компанија које су отказале своје летове.

- На основу одлуке државног руководства, Министарство спољних послова помогло је око тог евакуационог лета, а остали ће бити редовни, изузев ако не буде још наших држављана којима је потребна помоћ, што ћемо накнадно размотрити - поручио је Дачић, пренио је Танјуг.