latinica  ћирилица
11/10/2023 |  18:20 ⇒ 12/10/2023 | 07:09 | Аутор: РТРС

Вишковић присуствује Руској енергетској недјељи; Српска остаје пријатељска земља Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Руска Федерација не одустаје од сарадње са пријатељским земљама, а ту припада и Република Српска. Ово је изјавио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је у Москви присуствовао пленарној сесији "Руске енергетске седмице".
Путин на Форуму - Фото: Уступљена фотографија
Путин на ФорумуФото: Уступљена фотографија

- Током говора предсједника Путина, охрабрило ме то што Русија неће одустати од сарадње са пријтељским земљама. То су земље које нису подржале санкције Русији, а ту је и БиХ захваљјући Републици Српској - истакао је за Вишковић за РТРС.

Нагласио је да очекује да ће остати повољна цијена гаса за Републику Српску.

Навео је да Русија неће одустати од Западног Балкана.

- Ту су Српска, Србија и Мађарска које су пријатељске земље Русије - навео је Вишковић.

Он је рекао да послије енергетског форума очекује нове инвестиције у области гаса у Српској.

Нагласио је да се Русија брзо снашла и пронашла друга тржишта за гас у односу на Запад.

Премијер Вишковић је истакао да је интерес Републике Српске да у наредном периоду обезбиједи што повољније енергенте, за привреду и становништво.

Током посјете која ће трајати до петка, Вишковић ће разговарати са потпредсједником руске Владе Александром Новаком, те имати низ билатералних сусрета са привредницима из Руске Федерације.

- Свјетска економија прелази на мултиполаран поредак, а мјесто сваке земље у њему биће одређен кроз призму тога колико се свака од њих добро адаптира новонасталим измјенама - рекао је предсједник Русије Владимир Путин током излагања на овогодишњем форуму "Руска енергетска седмица".

Русија ће објединити своје гасне транспортне системе на западу и истоку, рекао је Путин и најавио да ће прво бити повезани гасоводи "Снага Сибира" и "Сахалин-Хабаровск-Владивосток".

Говорећи о новонасталим измjенама након прошлогодишњих дешавања, лидер Русије је такође рекао да је ЕУ фактички одустала од руских енергената, иако не потпуно.

- За кратко вријеме успјели смо да преоријентишемо свој извоз нафте на југ и исток. Руски енергетски сектор ради стабилно. Финансијски показатељи су стабилни - истакао је Путин.

Овај форум окупио је представнике више од 50 земаља.

У фокусу вишедневног форума је стабилизација енергетског тржишта.

У делегацији Републике Српске су и министрар Петар Ђокић, директор Електропривреде Лука Петровић и министар у Савјету министара Сташа Кошарац.