latinica  ћирилица
12/10/2023 |  15:50 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

У Власеници сајам пољопривреде и привреде окупио 80 излагача

На сајму пољопривреде и привреде у Власеници, који је окупио око 80 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе, пољопривредни произвођачи представили су своје производе и услуге, међу којима су прерађевине од воћа, поврћа, млијека, меса, меда, биљака, али и плетене рукотворине.
Сајам пољопривреде и привреде у Власеници - Фото: СРНА
Сајам пољопривреде и привреде у ВласенициФото: СРНА

Сајам је на градском тргу отворио начелник општине Власеница Мирослав Краљевић који је изјавио новинарима да је на овогодишњем сајму присутан највећи број излагача до сада.

Он је поручио да у наредном периоду треба водити рачуна о произвођачима који имају мање површине и да их треба финансијски ојачати да би остали на овим просторима.

- Имамо чисту животну средину, воду и инфраструктуру и у томе предњачимо, а огромне површине су незасијане и зарасле - навео је Краљевић.

Он је напоменуо да ће глобална криза натјерати људе да раде, да сами привређују, а општина ће помоћи у изградњи инфраструктуре.

Краљевић је истакао да власт у Републици Српској помаже у испуњавању потреба ове локалне заједнице, на чему је неизмјерно захвалан.

Он је рекао да је циљ да Ски-центар "Игришта", у који улажу Влада Републике Српске и Олимпијски центар "Јахорина", буде замајац просперитета општине Власеница.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић изјавио је новинарима да сајам у Власеници добија на значају ако се имају у виду најновији статистички подаци који показују да је за осам мјесеци ове године у Српској забиљежен пад индустријске производње од 2,9 одсто.

Он је нагласио да Привредна комора у сарадњи са Владом Републике Српске и ресорним министарствима, настоји да утиче на креирање будућих стратешких докумената с циљем стварања повољнијег пословног окружења у Републици Српској.

Милета Дачевић из Никшићке жупе, који први пут учествује на сајму у Власеници, представио је 15 домаћих производа и каже да је задовољан продајом.

- Сви моји производи су крављи сиреви са различитим додацима, а производњом се бавим десетак година. Редовно излажем на сајмовима и већа је потражња него производња. Сајмови значе много јер стичемо нова искуства, нова познанства и ново тржиште - изјавио је новинарима Дачевић.

Газдинство породице Митровић из села Лабуцка у општини Лопаре бави се производњом сира зарца који ће до краја године бити географски заштићен, као и мајевичког димљеног масног сира који праве на традиционалан начин.

- Прављење сира је исплативије од продаје сировог млијека. Може се зарадити добра плата за данашње услове и стандард, домаћи производ се увијек може продати. Тржиште имамо, пласирамо много у друге земље, затим у два маркета и ресторане - навела је Душка Митровић, истичући да је задовољна и да је сајам њен пут до купца.

Редован излагач на сајму Слађана Радовић из газдинства "Пчелињаци Радовић" са Сокоца, које се пчеларством бави око 40 година, истакла је да имају обезбијеђен пласман производа и купце.

Недељко Милић из Заграђа у општини Власеница бави се производњом меда, ракије, ликера и има 350 засада шљиве, крушке и јабуке.

- Мој мед иде и у Шведску и Швајцарску. На сајму у Власеници учествујем од првог одржавања до данас и све све што изложимо продамо, презадовољан сам - навео је Милић.

Најуспјешнијим пољопривредним произвођачима, те институцијама, предузећима и организацијама које су подржале одржавање сајма уручени су признања и захвалнице за постигнуте резултате.

Међу награђенима су предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић, секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Витић и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Радмила Нешковић.

Организатор сајма је Општинска управа уз подршку Привредне коморе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.