latinica  ћирилица
13/10/2023 |  16:39 ⇒ 19:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Ситуација на КиМ више него озбиљна, неопходна деескалација

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је данас, на састанку са амбасадором Кине Ли Мингом, да је ситуација на КиМ више него озбиљна и да је неопходно да што прије дође до деескалације тако што ће се, како је рекао, припадници тзв. косовске полиције повући са сјевера, а Кфор преузети заштиту Срба.
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Потребно је да се обје стране што прије врате дијалогу, као и да се одмах формира Заједница српских општина, која би била гарант колективних и индивидуалних права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти онемогућавају више од десет година - рекао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Петковић је амбасадора Кине упознао са актуелном ситуацијом у покрајини и указао му на опредијељеност Београда за дијалог, као и тежњама да сачува мир и стабилност упркос бројним ескалаторним потезима Приштине.

Подвукао је да су насиље и терор Аљбина Куртија над српским становништвом на сјеверу Косова и Метохије постали свакодневна појава, са очигледним циљем да се Срби протјерају из покрајине, на шта је Београд небројано пута скретао пажњу међународној заједници, упозорававши на могуће посљедице и ескалацију ситуације на терену, што се нажалост и догодило 24. септембра.

- Једини извор свих проблема и нестабилности на Косову и Метохији представља Аљбин Курти својом политиком провокација, једностраних акција, арбитрарним хапшењем наших сународника, нелегитимним акцијама његове специјалне полиције која нема шта да тражи на сјеверу ни по једном споразму - рекао је Петковић.

Петковић је амбасадору пожелио добродошлицу и угодан боравак у Србији, истовремено захваливши на чврстој и непоколебљивој подршци Кине у борби Србије за заштиту својих државних и националних интреса на Косову и Метохији.

Нагласио је да ће Србија остати једнако поуздан пријатељ и партнер Кине, негујући челично пријатељство српског и кинеског народа.