latinica  ћирилица
15/10/2023 |  16:11 | Аутор: СРНА

Којић: ОХР признао да БиХ нема високог представника

ОХР је веома експлицитно признао да фактички Кристијан Шмит нема легитимитет и да није донесена адекватна резолуција у Савјету безбједности УН, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Потпуно је јасно свима да БиХ у овом тренутку нема високог представника, док је саопштење ОХР-а од 13. октобра покушај оправдања такве ситуације. ОХР је, управо у недостатку аргумената, кроз то правдање веома експлицитно признао да фактички Шмит нема легитимитет и да није донесена адекватна резолуција у Савјету безбједности УН - рекао је Којић.

Он је нагласио да је, нажалост, Шмит дао себи за право да, попут некадашњих нацистичких лидера, покушава да развласти Републику Српску и црта мете на чело предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Којић је истакао да су сви добили јасан одговор највишег законодавног тијела, легалне и легитимне Народне скупштине Републике Српске, чије посланике је народ бирао, да неће бити терора над Републиком Српском и неће бити поштоване одлуке самопрозваног високог представника.

- Требају да схвате да сила не пролази и да полако пакују кофере и напуштају БиХ, како би могли да имамо европски пут. Док год су странци овдје, сигурно га нећемо имати - поручио је Којић за Срну.

Из ОХР-а је, у вези са легитимитетом Шмита, саопштено да је "Управни одбор Савјета за спровођење мира 27. маја 2021. године "званично именовао" Шмита за високог представника за БиХ", те да "израз подршке Савјета безбједности УН није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника".

Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности УН, не признају Шмита за високог представника у БиХ јер његов мандат није потврђен у овом тијелу УН.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић раније је упозорио да су провјере показале да је Шмит нелегитиман и да, заправо, у БиХ представља Њемачку, а не УН. Нешић је указао да је Шмитов боравак у БиХ био најављен од њемачке Амбасаде, што говори о томе да је представник Њемачке, а не УН, да је нелегитиман и да се лажно представља.