latinica  ћирилица
16/10/2023 |  13:22 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Додик: Не разумијем оптужницу и немам повјерења у Суд БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Рочиште на којем су предсједник Републике Српске Милорад Додик и в.д директора Службеног гласника Милош Лукић требало да се изјасне о кривици, а по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита је завршено. Додик и Лукић се нису изјаснили о кривици, наводећи да не разумију оптужницу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да нема повјерења у Суд БиХ.

- Овај суд је неуставан и нелегалан. Не могу да вјерујем да у таквом неуставном суду сједе правници. Српска нема разлога да учествује у кршењу Устава БиХ. Овај процес ће показати има ли устава или нема - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је "странац овдје наметнуо одређене акте и као нигдје у свијету рекао да ако се он не поштује, да свако може да иде у затвор".

- Први сам по том основу овдје доведен. Нисам разумио на чему је заснована оптужница. Ово је политички процес којим се жели обрачунати са Републиком Српском и са мном као предсједником - поручио је Додик.

Додик је истакао да је указ о проглашењу закона који је он потписао прошао процедуру Народне скупштине Српске и да ни бошњачки клуб у Вијећу народа није потегао витални интерес по том питању.

- На овакав начин се разграђује БиХ. Бранићу се овдје као предсједник Републике јер сам дошао у судницу гдје су јасно показали како третирају уставни поредак тиме што су у суду истакли заставе БиХ и ФБиХ, али не и заставу Републике Српске - навео је Додик, додавши да није добио ни оптужницу на ћирилици.