latinica  ћирилица
16/10/2023 |  15:42 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Пуцар: Поступак се одвија ненормалном и невјероватном брзином

Миљкан Пуцар, адвокат вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, рекао је да се са тезом Тужилаштва БиХ у предмету против његовог клијента и предсједника Републике Српске Милорада Додика поставља питање да ли ће БиХ бити чланица УН, да ли ће морати да изађе из Савјета Европе, те констатовао да се поступак одвија ненормалном и невјероватном брзином.
Миљкан Пуцар (Фото:Advokatska kancelarija Miljkan Pucar) -
Миљкан Пуцар (Фото:Advokatska kancelarija Miljkan Pucar)

- Од европских путева нема ништа, јер се у члану Повеље УН каже да само суверена и демократска држава може бити чланица, а у члану 78 каже се да ко год има протекторат, не може бити чланица УН. Исто је тако и са Савјетом Европе и Лукић се држао само закона - изјавио је Пуцар новинарима након данашњег рочиштва у Сарајеву према оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Он је потврдио да је његов клијент пред Судом БиХ рекао да није разумио шта му се ставља на терет, те нагласио да није починио кривично дјело.

- Поштовао је закон, имао је законску обавезу, а то је да закон може донијети само и искључиво парламент и нико други - нагласио је Пуцар.

Пуцар је рекао да је Лукић поштовао закон, а да му се ставља на терет да је потписао неки образац.

- Његова законска обавеза је да институција на чијем се челу налази - Службени гласник објави оно што је донијела Народна скупштина Републике Српске - нагласио је Пуцар.

Он је констатовао да то ништа није незаконито и да не представља никакво кривично дјело, него да је извршавање посла на којем се налази.

Пуцар је нагласио да је за њега "ненормалан начин брзине поступка".

- Нисам доживо у својој 30-годишњој каријери да неко за мјесец и нешто заврши истрагу, подигне оптужницу, одлучи о претходним приговорима и да данас имамо ово рочиште. То је невјероватно брзо у било којем демократском систему - констатовао је Пуцар.

Он је додао да не зна када ће бити наставак процеса.

- По закону је рок 60 дана, а пракса Суда је да не буде за три до четири мјесеца. Ако буде експресно како се сада ради, биће за 15 дана - навео је Пуцар.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић рекли су данас на рочишту у Суду БиХ да не разумије оптужницу за непоштовање одлука Кристијана Шмита, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.