latinica  ћирилица
16/10/2023 |  16:47 | Аутор: СРНА

Деђански: Додик у Суду БиХ показао да Српска неће дати своју државност

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је за Срну да је предсједник Републике Српске Милорад Додик пред Судом БиХ, гдје се данас појавио на рочишту по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита, показао да Република Српска неће трпјети да јој било ко одузима државност.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

Коментаришући Додиково одбијање да се изјасни о кривици по оптужници коју не разумије, захтјев да буде написана на ћирилици и став да је Суд БиХ неуставан и да ће процес показати да ли у БиХ има Устава, Деђански је оцијенио да је све што је Додик рекао истина, што нарочито нервира странце.

- Све оно што говори Додик њих нервира, јер је неуставан начин на који је Кристијан Шмит постављен, неуставан је и Суд БиХ, као и све што они раде. Осим тога, све то је противно Дејтонском споразуму - рекао је Деђански.

Он је указао да странци, упркос томе што истина и аргументи нису на њиховој страни, увијек покушавају да окрену игрицу и за то оптуже српски народ, а у овом случају директно и Додика као представника Срба и борца за очување српских националних интереса.

- Додик се прилично чврсто држи упркос свим притисцима. Њему странци прете забраном бављења политиком, али они заборављају битну ствар, а то је чињеница да српску владу и председника на овим просторима бира српски народ. То њих додатно нервира - истакао је Деђански.

Према његовом мишљењу, процес против Додика показује да борба за очување српских националних интереса није лака и да због тога треба подржати свакога ко се прихвати тога.

- То је кључна ствар. У овом случају то је Додик и зато га треба подржати. Епилог процеса ћемо тек видети, али је сигурно да ће се наставити притисак на Републпику Српску и председника Додика, због чега је овај процес и покренут - оцијенио је Деђански.

Он је истакао да Додикове поруке, а нарочито она да је процес пред Судом БиХ прилика да се Српска ослободи Сарајева и БиХ, потврђују да Српска неће дати своју државност и да је озбиљна у намјери да се одбрани и одоли притисцима.

- На крају крајева, ми не треба да будемо ти који ће изазвати неки раскол. Само не треба да дамо на себе и Републику Српску - поручио је Деђански.

Он је нагласио да је Додик под притисцима Суда и Тужилаштва БиХ, а првенствено странаца, искључиво због тога што брани српски национални интерес.

- Сутра да склоне Додика и да дође неко други ко ће бранити српске националне интересе прошао би исто тако. Зато они траже некога ко ће бити супротан томе. Само то би их задовољило, али би то значило крај Републике Српске - рекао је Деђански.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора "Службеног гласника" Републике Српске Милош Лукић рекли су данас на рочишту у Суду БиХ да не разумије оптужницу за непоштовање одлука Кристијана Шмита, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.