latinica  ћирилица
19/10/2023 |  13:23 ⇒ 13:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Министри ЕУ: Унија мора да пооштри контролу миграната и тражилаца азила

Министри из земаља ЕУ рекли су данас на састанку у Бриселу да државе чланице морају да пооштре контролу миграната и тражилаца азила и да брже протјерају оне за које се сматра да представљају безбједносни ризик након низа исламистичких напада.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Министри унутрашњих послова и правде састали су се да би разговарали о томе које кораке да предузму након смртоносних исламистичких напада у Бриселу и Француској.

Потпредсједник Европске комисије Маргаритис Схинас рекао је пред састанак да важећа правила владе ЕУ за враћање илегалних миграната у њихове земље порјекла нису адекватна и да постоје нови приједлози о којима ће се разговарати, пренио је Ројтерс.

- Важно је да они појединци који могу изазвати безбједносну пријетњу за наше грађане буду одмах враћени уз употребу силе - рекла је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон новинарима уочи састанка.

Јохансон је навела да ЕУ мора бити ефикаснија и бржа у доношењу одлука о враћању миграната у матичне земље.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен рекао је по доласку на састанак да ЕУ што прије треба да примјени нова правила о миграцијама и да треба брже да доноси одлуке о захтевима за азил.

Очекује се да ће нови миграциони пакт ЕУ бити коначно усаглашен до краја ове године, пренио је Ројтерс.

Агенција наводи да су земље чланице ЕУ издале 420.000 одлука о враћању миграната прошле године, али да је само њих 77.000 спроведено.

Двадесетогодишњи исламиста, из Ингушетије у Русији, оптужен је да је избо ножем учитеља у сјеверној Француској у петак, а прије напада је било познато да представља могући безбједносни ризик, али није могао да буде протјеран према важећим законима, саопштила је Француска.

Исламска држава преузела је одговорност за напад у Бриселу у понедељак када је један Тунижанин стар 45 година, који је илегално боравио у Белгији, убио два Швеђанина.

На видео снимку објављеном на интернету, прије него што га је убила полиција, нападач је себе назвао Абдесалем ал Гуилани.

Нападач је стигао на италијанско острво Лампедуза 2011. године, а живио је у Шведској пре него што је затражио азил у Белгији.

Његов захтјев је одбијен 2020. године када му је наређено да напусти земљу.

Према закону, он је имао 30 дана да оде на добровољној основи, али никада није напустио Белгију, иако је био познат полицији.