latinica  ћирилица
19/10/2023 |  15:23 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Пленковић: Одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори неће бити до 2028. године

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у Сарајеву да је са Словенијом договорено да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" настави одлагати на постојећој локацији у оквиру саме електране до 2028. године.
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/Domenic Aquilina) -
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/Domenic Aquilina)

Пленковић је на конференцији за новинаре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто рекао да је то договорено на састанку међудржавне комисије Хрватске и Словеније.

- Овим се на неки начин релаксира ова тема и у БиХ и у хрватској јавности. Наставићемо разговоре са Словенијом и наравно са БиХ у складу са добросусједским односима и свим правилима које се тичу ове важне тема - поручио је Пленковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нукеларне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ, што је изазвало страх код грађана 13 општина у сливу ријеке Уне.

Према Националном програму спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, који је Влада Хрватске донијела крајем 2018. године, Трговска гора и касарна Черкезовац предвиђени су као локација дугорочног складишта тог отпада, чему се противила БиХ и Република Српска.