latinica  ћирилица
19/10/2023 |  16:12 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Кошарац: Наши напори у борби против спорног одлагалишта на Трговској гори уродили плодом

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да данашња изјава премијера Хрватске Андреја Пленковића да су Хрватска и Словенија договориле да отпад из ХЕ "Кршко" тамо остане најмање до 2028. године охрабрујући је сигнал, али неће одмакнути БиХ од планираних активности.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Сигнал јесте добар, али ово није коначна одлука Хрватске и то нас неће поколебати. Ми настављамо своју борбу да снагом аргумената бранимо став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори. Експертски и Правни тим проводе активности у складу са утврђеним планом. Активно разговарамо и о ангажовању међународног тима - навео је Кошарац на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Такође, додао је он, након Словеније, Мађарске и Аустрије, настављамо са тражењем подршке земаља чланица ЕУ за став о неприхватљивости изградње одлагалишта на Трговској гори.

- Нама је стало да имамо добре билатералне односе са сусједном Хрватском, али Трговска гора је заиста отворено питање, које представља пријетњу по здравље наших грађана и животну средину. Због тога сам на заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у јуну у Загребу инсистирао да се ово питање нађе на дневном реду. Драго ми је да су након тог догађаја, Хрватска и Словенија успјеле да се договоре барем да продуже рок до 2028. године - нагласио је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Он је рекао да очекује да ће Хрватска на крају одустати од намјере да одлагалиште гради у непосредној близини границе са БиХ.