latinica  ћирилица
19/10/2023 |  18:59 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Београд: Промоција књиге "Путин и Русија у рату за мир" (ВИДЕО)

Фондација "Александар Невски" и издавачка кућа "Принцип" промовисали су у Београду књигу "Путин и Русија у рату за мир" која садржи кључне документе Кремља и најважнија Путинова иступања током прве године руско-украјинског сукоба.
"Путин и Русија у рату за мир" - Фото: РТРС
"Путин и Русија у рату за мир"Фото: РТРС

У књизи су и ауторски текстови значајних српских аутора о историјским духовним, војним, правним и политичким аспектима овог догађаја.

Књига доноси аргументе који свједоче о историји, развоју и ескалацији украјинске кризе. 19 документа Кремља показује , како наводе аутори књиге, да су Руси и Украјинци један народ које је задесила заједничка несрећа и да актери Мајдана нису размишљали о Украјинцима већ о интересима запада.

- У ових 19 докумената видимо приоритете Русије, осигурање безбједности, услова за развој, избјегавање конфронтације, сагледавање реалности гдје не учестује само политика него и наука и види се разговор о свим питањима и договор који се у тим разговорима може постићи - истакао је академик Љубодраг Димић.

Социолог Слободан Антонић истиче да је књига корисна за разумијевање не само самог украјинског сукоба и оног што се у Русији дешава, не само да је добра за разумијевање рефлексија рата у Србији, већ за све истраживаче друштвених наука.

Аутори текстова у књизи наводе да је тешко предвидјети исход сукоба у Украјини и да се до сада показало да најбоље планирање не може обухватити сложеност стварности. Кажу да Руси и даље сматрају да ће да побиједе .

- Они немају никакве дилеме да ће у том рату да побједе . Што значи пола Украјине видјећемо када се ово буде расплело - каже Александар Раковић историчар.

Аутори праве и компарацију рата руско-украјинског сукоба са бомбардовањем СРЈ 1999.године .

- Русија у том рату за мир бије битку која је и наша и свјетска. У том смислу ми смо њени учесници постали прије него што је битка и почела јер смо водили њену прву фазу - навео је Владимир Кршљанин приређивач књиге.

Књига је већ пронашла свој пут до бројних читалаца, али и патријарха Порфирија, предсједника Србије и Русије , а издавачи намјеравају да је поклоне и кинеском предсједнику.