latinica  ћирилица
20/10/2023 |  12:26 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Вишковић: Послати јасну поруку - НСРС је изнад Предсједништва БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас на посебној сједници Народне скупштине Српске да посланици треба да одбију посљедњи закључак Предсједништва БиХ на који је ставила вето српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, те да пошаљу јасну поруку да је Народна скупштина изнад одлука Предсједништва.
Радован Вишковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радован ВишковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вишковић је рекао да је све што се тим закључком покушало ставити на терет институцијама Српске - уствари обрнуто.

- Не знам да ли се овдје игра глувих телефона, да ли чујемо једни друге или су сви и слијепи и глуви? Како је могуће да институције Српске, како пише у закључцима, ударају на Дејтонски мировни споразум и тиме наносе штету БиХ - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је из изјава свих званичника Српске, без обзира из које партије дошли, видљива једна једина теза - поштовање Устава БиХ и Дејтона.

- И замислите сада се неко дрзне у Предсједништву БиХ да нама, од Народне скупштине преко Владе, кажу - ви сте неки сепаратисти, подривате суверенитет - рекао је Вишковић.

Указао је на то да сви знају да Уставни суд БиХ не поштује Устав БиХ.

- Тога нема нигдје него у БиХ. Зато се овдје треба скратити дискусија и да се на једини могући начин пошаље порука за убудуће двојици чланова Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Денису Бећировићу. Да ли је то толико незнање потписника овог закључка, у шта сумњам, или су они били само секретарице и дактилографи који су преписали нечију жељу - мени је ближе ово друго - да су у они у име некога пласирали ове неистине и покушали преко Предсједништва да то лансирају јавност - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, немогуће је на овакав начин фунцкионисати, јер, колико год били невјероватни ови закључци - они могу да имају далекосежне скривене посљедице и зато посланици треба да их одбију и пошаљу јасну поруку - Народна скупштина је изнад одлука Предједништва БиХ, посланици имају ауторитет и самосталност и они су ти који се питају и могу да донесу одлуке.