latinica  ћирилица
21/10/2023 |  14:02 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Чубриловић: У Парламенту још једном показано јединство, санкције Додиковој породици ће га још ојачати

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да је Народна скупштина Републике Српске, одлуком да подржи вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на закључак Предсједништва који је усвојен без консензуса, још једном демонстрирала јединствен став о односима унутар БиХ, што је добра порука руководству Српске на свим позицијама како да се понашају у појединим ситуацијама.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је рекао Срни да ништа неће поколебати став српског народа о одбрани Српске и никакав покушај наметања декларација, резолуција и нечег сличног неће омести Републику Српску у њеном позиционирању унутар БиХ на основу Дејтонског мировног споразума.

- Нити ће то допринијети навођењу међународне заједнице да доноси неке одлуке за које се сви ми у Републици Српској често зачудимо како могу да буду донесене и са којих позиција се цијела ситуација гледа - нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да је у том контексту и однос администрације САД према породици Додик, према сину и кћерки предсједника Српске, који немају никакве везе ни са политичким ставовима, ни са политичким утицајем унутар БиХ.

- То ће само још ојачати јединство српског народа и још више допринијети одлучности и опредјељењу Републике Српске да се за позиције и надлежности које је ратом извојевала не препусте ником другом - нагласио је Чубриловић.

Народна скупштина Републике Српске подржала је јуче двотрећинском већином вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на закључак Предсједништва који је усвојен на посљедњој сједници без консензуса.

Посланици су на посебној сједници подржали одлуку о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је закључак Предсједништва БиХ поводом "ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ", усвојен без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ 10. октобра, веома штетан по виталне интересе Српске.

САД су јуче увеле санкције сину и кћерки предсједника Републике Српске, Игору и Горици Додик, саопштило је америчко Министарство финансија.