latinica  ћирилица
22/10/2023 |  08:09 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Пепић: Увођење санкција Горици и Игору Додик показује да се ушло у сферу личних обрачуна (ВИДЕО)

Увођење санкција дјеци предсједника Српске Горици и Игору Додик показује да се ушло у сферу личних обрачуна, изјавио је доктор економске дипломатије Синиша Пепић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Синиша Пепић - Фото: РТРС
Синиша ПепићФото: РТРС

Пепић је објаснио да су "кроз историју санкције служиле као притисак на одређену државу која се обично налази у неком ратном сукобу и да се санкцијама приволи та страна да приступи преговорима или да се подрива војна моћ како би дошло до прекида сукоба".

- Овдје се ради о монтираном процесу и оркестрираном притиску, не на Милорада Додика и његову дјецу, јер они су постали само средство путем којих желе да униште институције Српске и да се она утопи у унитарну БиХ. Нису доказане коруптивне активности нити Милорада Додика, нити његове дјеце, нити њихових компанија - упозорио је Пепић.

Пепић је подсјетио да је таква ситуација била и са породицом Караџић.

- Не мислим да је случајност да су исти дан укинуте санкције Саши Караџићу, а уведене Додиковој дјеци. Тиме се шаље јасна порука, а то је - завршили смо са Караџићем, ти си сљедећи - истакао је Пепић.

Пепић је напоменуо да су "санкције америчког Министарства трезора обавезне за примјену и компанијама и државама ван Америке  ако имају било какве односе са САД". 

- Узећу за примјер ресторан "Агапе". Питање је када ће бити доведено у питање прихватање Виза и Мастер картица чије је сједиште у Сан Франциску. Да ли ико поставља питање требају ли због личног обрачуна САД са породицом Додик људи у ресторану "Агапе" остати без посла? - упитао је Пепић.

Пепић је оцијенио да санкције могу да утичу на репутацију Српске.

- Стављањем на листу предсједника и његове породице стиче се дојам да је овдје безвлашће и диктатура. Зато је јако важно да Влада и предсједник Српске подржавају континуитет у међународним контактима, у остваривању што већег рбоја партнерства у свијету како би се свијету показало право стање ствари - нагласио је Пепић.

Пепић је истакао да је син предсједника САД Хантер Бајден заједно са оцем био у посјети у 16 држава и свуда остварио контакте.

- Нико не поставља питање шта је са санкцијама и кривичном одговорношћу Хантера Бајдена за кога  постоје докази. С друге стране имате породицу Додик за које нема нити пресуде. Мислим да се све више демистификују лажи и политички притисци на личној основи и да ће Српска изаћи као побједник захваљујући доброј позицији у свијету - закључио је Пепић.