latinica  ћирилица
23/10/2023 |  13:17 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Делегација УНИБЛ на конференцији у Кини (ФОТО)

Професор доктор Александар Остојић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањалуци и професор доктор Бранимир Њежић, продекан за научноистраживачки рад и међународну сарадњу Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, присуствовали су од 18. до 22. октобра 2023. године Конференцији о технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља Централне и Источне Европе, саопштено је са Универзитета у Бањалуци.
Делегација УНИБЛ на конференцији у Кини - Фото: Уступљена фотографија
Делегација УНИБЛ на конференцији у КиниФото: Уступљена фотографија

Проректор Остојић и продекан Њежић су овој конференцији, одржаној у кинеском граду Нанђингу, присуствовали на позив Министарства за науку и технологију Ђангсу покрајине и Ђангсу универзитета, са којим Универзитет у Бањалуци, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, од 2022. године има потписан уговор о сарадњи.

На конференцији су учествовали представници 11 земаља са 200 делегата.

Делегација УНИБЛ на конференцији у Кини (Фото: Уступљена фотографија)

Секцију за пољопривредну механизацију на овом догађају отворио је проректор Остојић уводним обраћањем, а пленарно предавање одржао је продекан Њежић.

Делегација Универзитета у Бањалуци имала је низ пословних састанака са представницима различитих универзитета, научноистраживачких институција, министарства провинције Јангсу и привредницима.

Делегација УНИБЛ на конференцији у Кини (Фото: Уступљена фотографија)

На пријему који је организовала проректорка Ђангсу универзитета професор доктор Цаи Јингфенг, разговарано је о реализацији пројеката, размјени студената и успостављању демонстрационог центра за пољопривредне машине за Југоисточну Европу на Универзитету у Бањалуци, наводи се у саопштењу.

Током ове посјете делегација УНИБЛ-а је обишла и највећи кинески изложбени простор Центра за пољопривреду, Универзитет Ђангсу и Универзитет Јангџоу, као и њихове пољопривредне факултете.

На Универзитету Јангџоу одржан је састанак са проректором професором доктором Гонгом Веијуаном, на којем је разговарано о могућности успостављања међууниверзитетске сарадње и истраживачког центра у области пољопривреде, а договорена је и узвратна посјета, наводи се у саопштењу.

Делегација је посјетила и компаније FMWORD, која се бави производњом пољопривредне механизације и примјеном информационих технологија у пољопривреди, те компанију FAMSUN, која се бави производњом силоса и опреме за припрему хране за исхрану животиња.

Делегација УНИБЛ у Кини (Фото: Уступљена фотографија)

Посјета Кини је организована у сарадњи са Пољопривредним факултетом и Конфуцијевим институтом Универзитета у Бањалуци, а домаћини су били професори Ђангсу универзитета професор доктор Драгана Остић и професор доктор Jонг Цуи.