latinica  ћирилица
24/10/2023 |  14:07 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Гускова: Русија ће побиједити, а ЕУ нестати

Доктор историјских наука из Русије Јелена Гускова истакла је дана у Бањалуци да ће Русија побиједити у датим свјетским околностима, а ЕУ нестати.
Јелена Гускова - Фото: РТРС
Јелена ГусковаФото: РТРС

Гускова је на међународном скупу "Балкански дијалог" истакла да је дијалог балканских земаља потребан због постојеће ситуације у свијету, као и да је неопходно да Република Српска издржи притиске у наредних неколико мјесеци.

- Сигурна сам да ће Русија побиједити у датим свјетским околностима, а ЕУ нестати. То значи да ће се организовати нова друштвена и економска удружења - рекла је он.

Гускова је нагласила да ће балканске земље имати заједнички интерес за удруживање у различитим областима, с циљем напретка и то без диктата западних земаља.

Када говоримо о Републици Српској, каже Гускова, неопходно је да издржи притиске у наредних неколико мјесеци.

Она каже да је Република Српска јака, поносна и упорна, те да брани своја права, а не узима туђа.

- Неопходно је поштивање Дејтонског мировног споразума, а сигурна сам да је Република Српска најјача на Балкану, држи се српства и јак је елеменат у БиХ. Она је ослонац БиХ и зато је на мети напада западних земаља, јер им није потребна јака Српска заједно са Русијом. Међутим, све ће бити издржано - рекла је Гускова.