latinica  ћирилица
24/10/2023 |  15:37 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Вишковић: И за Сатлера недопустиво да неизабрани странац интервенише у законодавство (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер сагласан да је недопустиво да једна земља која је на путу ка ЕУ има неизабраног странца који интервенише у законодавство.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Желим то јавно да кажем, чак ако и господин Сатлер демантује - истакао је Вишковић коментаришући састанак са Сатлером.

Вишковић истиче да то све значи деградацију демократије, избора и ПС БиХ.

- Ако један човјек без обзира како се звао и одакле долазио може да интервенише у закодондавство и каже "ако мене не поштујете, идете у затвор". И већина држава чланица ЕУ не подржава такво понашање и такав став. Сатлер је рекао да ће у неформалном разговору то пренијети Кристијану Шмиту - истакао је Вишковић.

Каже да је током састанка поменуо и поступак пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорада Додика.

- Рекао сам да тај процес може изазвати нежељене реакције - изјавио је Вишковић.

Вишковић истиче да је уставна обавеза МУП-а Српске да штити предсједника Српске.

- Замислите апсурд ако неко упути налог за хапшење предсједника. Да ли мора доћи до контакта између институција и МУП-а Српске и ко ће бити за то одговоран? - упитао је Вишковић.

Каже да га је Сатлер питао за процјену.

- Рекао сам да морају бити свјесни да ће МУП Српске радити уставом загарантован посао. Предсједник Српске је штићена личност. Тачно је прописана процедура. У једном тренутку може доћи до ескалације безбједносне ситуације у БиХ. Желио сам то да им кажем и нека знају да морају водити рачуна о томе. Било би добро да о томе размишљају на вријеме - истакао је Вишковић.