latinica  ћирилица
25/10/2023 |  12:05 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Међународна супервизија и употреба извршних овлаштења неспојиви са ЕУ

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да су опсежна међународна супервизија и употреба извршних овлаштења неспојиви са чланством у ЕУ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер током јучерашњег састанка са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем подсјетио на дугогодишњи став ЕУ, односно да ће на европском путу бити потребно испунити Агенду "Пет плус два", што ће омогућити затварање ОХР-а.

- У начелу, опсежна међународна супервизија и употреба извршних овлаштења су неспојиви са чланством у ЕУ. Извршна овлаштења су, такође, крајња мјера - појашњавају из Делегације ЕУ након јучерашњег састанка Сатлера и Вишковића.

Из Делегације ЕУ сматрају да је Вишковић након састанка погрешно пренио ријечи Сатлера и став ЕУ о ОХР-у, те да ЕУ подржава мисију Кристијана Шмита и његове Канцеларије.

Шеф Делегације ЕУ је позвао Вишковића да обезбиједи да се искористе тренутне прилике које пружају нови замах проширења ЕУ, додаје се у саопштењу.

- ЕУ очекује подршку реформама које ће омогућити напредак на путу према Унији, као што су закон о судовима и закон о сукобу интереса, те увођење електронског потписа - наводи се у саопштењу.

Вишковић је рекао јуче да се шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер у разговору с њим сагласио да је недопустиво да земља која је на путу да буде чланица ЕУ има неизабраног странца који може да интервенише у законодавство и да већина земаља ЕУ у суштини то не подржавају.

- Хоћу јавно да кажем, па макар Сатлер то демантовао - рекао је Вишковић новинарима у Источном Сарајеву.