latinica  ћирилица
27/10/2023 |  14:53 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

МУП Српске остаје заштитиник Устава и гарант безбједности

Министарство унутрашњих послова Републике Српске прати дешавања у земљи, али и на глобалном нивоу. У свјетлу дешавања на Блиском истоку размјењују се информације на нивоу међународне полицијске сарадње из области тероризма и кретања миграција, те у складу са својим надлежностима полицијски службеници предузимају све потребне мјере и радње да стање безбједности на подручју Републике Српске буде повољно, закључено је на Стручном колегију Министра унутрашњих послова Републике Српске који је одржан данас у Полицијској управи Бањалука.
Стручни колегијум МУП-а Српске - Фото: РТРС
Стручни колегијум МУП-а СрпскеФото: РТРС

На колегијуму којем су присуствовали директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић и начелници оперативних управа Министарства у сједишту, поновљена је опредјељеност Министарства, као заштитника Устава Републике Српске и гаранта безбједности свим грађанима Српске, да се одржи повољан ниво безбједности на подручју Републике Српске.

У том смислу смислу закључено је да ће МУП Републике Српске, као заштитник уставног поретка, стати у одбрану институција Републике Српске и Предсједника Републике Српске од напада и наметања одлука непризнатог човјека и незаконитог процеса који се води у Сарајеву против Предсједника Републике због спровођења одлука које су доније институције Републике Српске.

Стручни колегијум МУП-а Српске

На Стручном колегију поновљена је одлучност МУП-а Републике Српске за борбу против свих видова организованог криминала и корупције, те су похваљене активности Полицијске управе Бањалука на пољу борбе против злоупотребе опојних дрога, гдје је само у посљедњих неколико мјесеци релизовано девет великих оперативних акција ("Венера", "Бул", "Повратник", "Специјал", "Поло", "Кофер 2023", "Плантажа 2023", "Модус" и "Омерта"), али и истраге које су биле усмјерене на расвјетљавање кривичних дјела против имовине.

Начелник Полицијске управе Бањалука упознао је чланове колегија са стањем безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бањалука, које је оцјењено задовољавајућим, те нагласио одлучност да се унаприједи однос полиције и грађана у смислу сарадње на питањима безбједности у локалној заједници.

Он је навео да су полицијски службеници Полицијске управе Бањалука у првих девет мјесеци ове године упјешно обезбједили 399 јавних окупљања, 991 спортских приредби, од чега 27 са повећаним ризиком.

Начелник Ђурица је информисао и да је у току рад на успостављању треће локације за регистрацију возила на подручју града Бањалуке и то на локацији Полицијске станице Бањалука -Лауш, што ће значајно растеретити рад на овим рефератима, а који су од интереса грађана.

На колегију је поновљена одредјељеност Министарства унутрашњих послова за реализовање мјера предвиђених Планом мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције за 2022-2027. годину, те да ће у складу са тим у наредном периоду бити реализована превентивна кампања "Буди сигма! Пријави/Спријечи вршњачко насиље!", а чији је циљ дјеловати на ученике основних и средњих школа у смислу превенције случајева вршњачког насиља.

Закључено је да степен безбједности у и око школа у Републици Српској значајно унапријеђен увођењем школског полицајца у школе у Републици Српској.