latinica  ћирилица
30/10/2023 |  21:17 ⇒ 23:14 | Аутор: РТРС

Промовисана монографија Друге оклопне бригаде

У Бањалуци је вечерас одржана промоција монографије Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.
Промоција монографије - Фото: РТРС
Промоција монографијеФото: РТРС

Аутори монографије су старјешине ове јединице.

Монографија је настала с циљем да се од заборава сачува сјећање на храбре припаднике Друге оклопне бригаде, који су се борили за стварање и слободу Републике Српске.

Пензионисани пуковник ВРС и један од команданата ове јединице Мико Шкорић рекао је да је ова бригада настала од три цјелине - од Школског центра оклопних јединица, Наставног центра за обуку возача и војног полигона "Мањача", те да је као новоформирана добила задатак извођења борбених дејстава у склопу акције "Коридор 92".

Он је рекао да је након ослобођења Брода бригада додијељена у зону одговорности оперативне групе Добој, гдје се завршава и формирање Друге оклопне бригаде, која ће дејствовати на широком подручију од Требаве, добојског дијела Озрена, Теслића, до планине Вучијак.

В.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је ово значајно дјело за културу памћења и да је важност ове монографије у томе што ће будуће генерације моћи сазнати истину о херојству ВРС.