latinica  ћирилица
31/10/2023 |  12:02 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Нешић: СИПА добила наредбу Тужилаштва о провјери Шмита (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да је обавијештен од стране СИПА да су добили наредбу из Тужилаштва БиХ да предузму мјере и радње у циљу провјера основаности навода из акта Министарства бјезбједности, а која се тичу Кристијана Шмита.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

На конференцији за новинаре Нешић је рекао да СИПА поступа по наређењу Тужилаштва.

- СИПА утврђује оно што смо ми предали Тужилаштву да ли ту има елемената кривичне одговорности. Оно што ме радује јесте да Тужилаштво БиХ предузима одређене мјере и радње - каже Нешић.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић показао је на данашњој конференцији за медије и дозволу за приступ тајним подацима степена тајно и врло тајно.

Показао је документе да не постоје сметње за његов приступ тајним подацима.

Прочитао је садржај рјешења које је добио од безбједносних агенција, укључујући и ОБА.

Подсјећамо, Нешић је предао 16. октобра у Тужилаштву БиХ документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник.

Раније је позвао Тужилаштво да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Он је тада рекао да је Кристијан Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте њемачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности, што указује да је он нелегитиман.