latinica  ћирилица
31/10/2023 |  20:43 ⇒ 21:44 | Аутор: Агенције

Марфи: Додик ризикује будућност грађана Републике Српске

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи изјавио је да су САД непоколебљиве у преданости БиХ, њеном територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру.
Мајкл Марфи (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Мајкл Марфи (Фото: Министарство одбране БиХ)

Марфи је навео да политике САД нису "ни антисрпске, ни антибошњачке, а ни антихрватске, већ одлучно и нескривено про-босанскохерцеговачке".

- Тако је откад су Сједињене Америчке Државе признале БиХ и то се огледа у нашим улагањима од више милијарди долара у ову земљу у посљедњих 30 година. С друге стране, предсједник Републике Српске Милорад Додик је искључиво про-Додик и нема много обзира ни према коме, па ни према грађанима ове земље, ни становницима Републике Српске - рекао је Марфи.

Коментаришући Додикову изјаву да би Срби у овом вијеку требало да формирају јединствену државу, коју чине Србија, Република Српска и Црна Гора, демократским путем и политичким мјерама, а не ратом, Марфи је рекао да Додик позива на рушење државних граница на Западном Балкану како би се створила јединствена српска држава.

- Такве изјаве не само да дестабилизују БиХ, већ пријете и безбједности и стабилности регије. Ова посљедња ескалација долази након континуиране кампање дестабилизујуће реторике и поступака усмјерених на подривање Дејтонског мировног споразума и БиХ. Додик блокира владу, пријети миру и настоји уцјењивати ​​или малтретирати друге политичке лидере у земљи, као и међународну заједницу, умјесто да се, у доброј вјери, укључи у преговоре и постизање компромиса који су потребни за усвајање реформи потребних за приближавање грађана Европској унији - рекао је Марфи.

Он је рекао да Додик "у Републици Српској ради на томе да грађанима ускрати темељна права и слободе, као што су слобода медија, говора и окупљања, како би се заштитио од критика и одговорности".

Марфи је рекао да је Додик током скоро осамнаест година колико је на власти за народ Републике Српске дао врло мало.

- Почнимо с чињеницом да се становништво за које тврди да га брани смањује. Становници Републике Српске масовно напуштају БиХ. Читаве породице закључују да градити живот у Републици Српској није економски могуће ни политички сигурно - навео јер он, додајући да "ако је Додику циљ да смањи Републику Српску, онда у томе успијева".

Он тврди и да буџет Републике Српсе годинама биљежи дефицит и да, како каже, најгоре тек долази.

Марфи каже и да је Додик сам створио своје проблеме са закономи да су они резултат његових дуготрајних насртаја на Дејтонски мировни споразум и институције на нивоу БиХ.

- Додик је јавно изазивао институције за провођење закона и правосудне институције БиХ да га истраже, чак је рекао да ће поднијети пријаву против себе. Додик је тачно знао шта ради 7. јула када је потписао незаконит и неуставан Указ о закону којим се подривају одлуке високог представника, а сада се суочава с посљедицама. Ако је господин Додик жртва, како сам тврди, он је жртва властите лоше процјене и себичних поступака - рекао је Марфи.

Марфи даље каже да се Додик окреће од Европе и просперитета који она нуди и умјесто тога прихвата вриједности аутократије, као и сиромаштво које она собом носи.

- Ризикује будућност становника Републике Српске у опасној игри ескалације и лажи. Укратко, господин Додик, а не међународна завјера, пријетња је за Републику Српску, као и за демократску и просперитетну будућности њених становника - рекао је он.

Марфи је на крају истакао да САД неће стајати по страни док, како каже, Додик и његови политички другови покушавају поцијепати ткиво БиХ, дестабилизовати земљу и регију и спријечити напредак БиХ према ЕУ.

- Одлучни смо да заштитимо суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ. И даље ћемо бити уз грађане и институције ове земље и позивати ​​на одговорност оне који су корумпирани или се баве дестабилизујућим, антидејтонским активностима. Сједињене Државе остају пријатељ и партнер свим грађанима БиХ - рекао је Марфи.