latinica  ћирилица
01/11/2023 |  10:08 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Вучић расписао парламентарне изборе за 17. децембар (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић указом је распустио Народну скупштину и расписао ванредне парламентарне изборе за 17. децембар.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ)

Вучић је потписао указ о распуштању Народне скупштине, који ступа на снагу у тренутку објављивања у Службеном гласнику.

- На основу члана 109. став 1. и 5. Устава Србије, сходно члану 21. ставу 1. Закона о Председнику Републике, на образложени приједлог Владе Републике Србије од 30. октобра 2023. доносим указ о распуштању Народне скупштине - рекао је Вучић.

Потписао је и одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине. Избори су расписани за 17. децембар.

Влада Србије упутила је у понедјељак образложен приједлог предсједнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

Како је из Владе наведено, одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбедило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности.

У предлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у посљедње вријеме у дијелу јавности појавили захтјеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра дио опозиционих политичких странака такав захтиев поднио предсједнику Републике.

Вучић је рекао раније да је важно да избори буду слободни и демократски.

- Оно што је важно је да људи могу да искажу своју слободну вољу. Важно је да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе - рекао је Вучић.