latinica  ћирилица
01/11/2023 |  10:51 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Фон дер Лајен заинтересована да у оквиру проширења ЕУ буду и земље западног Балкана (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је са предсjедницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарано о 14 приоритета, те јој нагласила да стабилност између осталог зависи од сарадње БиХ и ЕУ на партнерским основама.
Фон дер Лајен  и Цвијановић - Фото: Уступљена фотографија
Фон дер Лајен и ЦвијановићФото: Уступљена фотографија

- Близу смо политичке одлуке у оквиру које се отвара процес преговора БиХ и ЕУ - рекла је Цвијановићева, те додала да је Фон дер Лајенова поручила да се у оквиру нових геополитичких околности отвара простор за проширење ЕУ и да су приоритет земље западног Балкана.

Указала је Цвијановићева, како каже на заинтересованост Републике Српске и њене политичке структуре да се спроведе договорено.

- У разговору сам нагласила да то често не видим код наших партнера у Сарајеву. Сматрам да за разлику од мојих колега, прије свега бошњачких политичара, који мисле да стабилност БиХ зависи од високих представника, да ипак стабилност зависи од сарадње БиХ и ЕУ на партнерским основама. С друге стране желим да видим праве партнере, а то јесте ЕУ - каже Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Истакла је да је код предсједнице Европске комисије увидјела да постоји другачије расположење него што је постојало раније.

- Разговарали смо и о неким новим геополитичким околностима. Отвара се простор за проширење ЕУ, а то је значајна промјена политичког курса у односу на претходни сазив Европске комисије, који је говорио да такве ствари нису изводљиве. Једна од важних порука било је питање новог програма економског раста, који је дизајнирала ЕУ, а у оквиру којег се отварају могућности за наше компаније и грађане да у томе учествују - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева јој је навела да види као сметњу на европском путу то што "један појединац био високи представник или не, може да замјењује оно што јесте рад парламената, а у коначности и рад влада и Савјета министара".

Предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је данас у Сарајево, посљедњу станицу њене западнобалканске турнеје, гдје се по доласку састала са члановима Предсједништва БиХ, а касније и са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.