latinica  ћирилица
01/11/2023 |  18:00 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

"Бранимо Српску" у Приједору: Не желимо да нам други кроје судбину (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је одржан народни скуп подршке институцијама Републике Српске "Бранимо Српску".
"Бранимо Српску" -
"Бранимо Српску"

Скупу су присуствовали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и градоначелник Приједора Слободан Јавор.

Фото: РТРС

Стевандић је рекао да Република Српска и њени грађани неће пристати на политичку капитулацију и прихватање колонијалне управе самозваног виског представника.

Вишковић је рекао да српски народ брани Републику Српску у којој жели да опстане и остане, захваливши грађанима Приједора што су се окупили у знак подршке институцијама 

- Порука из свих градова Српске, вечерас из Приједора, онима који желе да се играју са судбином Српске је "господо, неће моћи, морате се уозбиљити и уважавати Републику Српску".

Цвијановићева је рекла да је циљ окупљања одбрана институција Српске.

- Као што смо преживјели све ове године и одупирали се разним притисцима и изазовима од рата, сигурна сам да ћемо на крају побиједити и у овој битки. Превасходно овдје мислим на предсједника Републике Српске Милорада Додика, с обзиром да је он најизложенији притисцима у посљедње вријеме - истакла је Цвијановићева.

Ђокић је поручио да грађани скуповима подршке поручују да су против манипулација којима је БиХ изложена већ 28 година од стране међународног фактора и појединих центара моћи.

- Сматрамо да процес против Додика нема никакав смисао и да га треба што прије окончати - рекао је Ђокић.

Јавор је рекао да вечерас из Приједора шаљу поруку да народ неће више да ћути и да ће да брани институције Српске.

- Поручујемо да нећемо посустати, ми смо јединствен народ, слога и јединство ће нас сачувати. Не желимо да нам неко кроји судбину - истакао је Јавор, додајући да је снажна Република Српска гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац поручио је да српски народ неће дозволити да му неко наметне предсједника Републике и браниће свог изабраног предсједника Милорада Додика.

Скуп "Бранимо Српску" заказан је и за сутра у Градишци, а градоначелник Зоран Аџић позвао је грађане да стану у одбрану Републике Српске и омогуће сигуран опстанак српског народа на овим просторима.

Претходни скуп одржан је 26. октобра у Добоју, одакле је поручено да српски народ не брани само Републику Српску, већ и право да бира свог предсједника.

Скупови "Бранимо Српску" одржани су и у Требињу и Зворнику са којих су грађани поручили да су одлучни у очувању Републике Српске, њених институција и имовине.