latinica  ћирилица
06/11/2023 |  10:29 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Служен парастос погинулим студентима и радницима бањалучког Универзитета (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци на платоу између Машинског и Правног факултета служен је помен и положени вијенаци на спомен-плочу за 87 студента и радника бањалучког Универзитета који су положили животе у Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске.
Парастос палим студентима и радницима Универзитета у Бањалуци - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Парастос палим студентима и радницима Универзитета у БањалуциФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Студентска бригада Војске Републике Српске формирана је 1994. године и имала је 2.104 припадника.

Сви они су требали да постану носиоци друштва, али умјесто тога су положили своје животе за стварање Републике Српске, како би све будуће генерације живјеле у миру и слободи, поручено је са обиљежавања.

Помен (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, који је током Одбрамбено-отаџбинског рата  био припадник Студентске бригаде ВРС, рекао је да ће патриотизам и витешки морал бораца из редова студената и професора бањалучког Универтизета у тешком тренуцима за српски народ увијек бити упамћен са поносом и поштовањем.

- Млади студенти који нису ни знали шта је пушка и рат одазвали на позив за регрутацију и одбрану Републике Српске, а нажалост, велики број њих дао је животе за одбрану и стварање Републике Српске - рекао је Егић.

Помен и полагање вијенаца (Фото: РТРС)

 - Република Српска не смије никада заборавити студенте и професоре бањалучког Универзитета који су дали своје своје животе за одбрану Републике Српске - поручио је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и поручио да је наш завјет је да чувамо Републику Српску.

Вијенце су код спомен-плоче на платоу између Правног и Машинског факултета положили министри Егић и Будимир, ректор и проректори бањалучког Универзитета, чланови породица погинулих студената и радника Универзитета, представници БОРС-а, Градске Борачке организације Бањалука, Уније студената и Студентског парламента бањалучког Универзитета.

Помену су присуствовали и савјетник предсједника Републике Српске Нина Сајић, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалуке Горан Рогић.

Парастос (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Овом догађају присуствовали су и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин, проректори, професори, декани, студенти, те чланови породица погинулих студената и радника Универзитета.