latinica  ћирилица
07/11/2023 |  14:03 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Лакета: Шмит није високи представник; ГП прешао као дипломата Њемачке

Кристијан Шмит није именован адекватном резолуцијом УН и самим тим није високи представник, рекао је директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, везано за боравак Кристијана Шмита у БиХ.
Жарко Лакета - Фото: Уступљена фотографија
Жарко ЛакетаФото: Уступљена фотографија

- У вези сталних натписа у средствима јавних информисања желим информисати јавност да појединци своје интерпретације незаконитог дјеловања, сматрају за "свето слово" - рекао је Лакета и подсјетио да Резолуција каже да стране захтијевају постављање високог представника, који ће бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН-а.

Истакао је да је Шмит гранични прелаз прешао као посланик, односно као дипломата Њемачке, а не као дипломата УН.

- Дозволили смо да грађанин Њемачке мисли да је донио Закон - сматра Лакета.

Подсјетио је да Закон у БиХ доноси Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, Народна скупштина Републике Српске као и Парламент ФБиХ.

- Својим неовлаштеним активностима доводи до урушавања Уставног поретка Босне и Херцеговине. Пошто сви сматрају да се могу понашати мимо Закона, сваки представник Републике Српске у институцијама Босне и Херцеговине ће по Закону штити интересе Републике Српске и предсједника Милорада Додика - рекао је Лакета и поручио да неће дозволити класичну замјену теза.

Није добро да се и ми, каже Лакета, представници из Републике Српске, не понашамо по Закону јер тренутно смо једини који штите Дејтонски мировни споразум.