latinica  ћирилица
08/11/2023 |  12:30 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Фон дер Лајен: Европа поставила услов БиХ за отварање преговора (ВИДЕО)

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је на конференцији за новинаре да се Босни и Херцеговини отвара пут за преговоре за приступање Европској унији, онда када БиХ испуни тражене услове.
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/илустрација) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/илустрација)

Додаје да се за отварање врата за БиХ, морају предузети конкретни кораци.

- БиХ препоручујемо отварање приступних преговора након што одређени критерији буду испуњени. Отварамо врата широко и позивамо БиХ да кроз та врата прође. Да би се то направило, БиХ мора показати резултате и направити корак ка напретку да бисмо наставили преговоре са БиХ за приступање у ЕУ - додала је она.

Каже да су препознати кораци који су направљени у БиХ, од брзог формирања Савјета министара БиХ, али и преданост циљу приступања Европској унији.

- Препознајемо број "позитивних политичких корака у БиХ". Устрајаност политичких субјеката уродила је плодом. Видимо борбу која се води против организованог криминала, прања новца и тероризма, али исто тако са забринутошћу видимо "противуставне мјере од стране представника Републике Српске". Због тога ће БиХ морати ускладити одређене принципе, а датом о напретку ће Европска комисија обавијестити у марту 2024. године - истиче Фон дер Лајенова.

Из Европске комисије додају да је усвајање Пакета проширења, историјски корак за грађане.

Оливер Вархељи, европски комесар за проширење прокоментарисао је да је ово начин убрзавања интеграције земаља Западног Балкана са Европском унијом.

- Ово је начин да убрзамо интеграцију привреде, друштава и уопште земаља Западног Балкана са Европском унијом. То доноси предности са обје стране и зато треба да Западом Балкану пружимо предности чланства и прије него што до чланства дође. Желимо да интегришемо оне партнере Западног Балкана који то желе раније, имајући у виду све обавезе наших прописа и правила, а ми смо спремни да им помогнемо - додаје Вархељи.

Конференцију за новинаре можете погледати овдје: