latinica  ћирилица
08/11/2023 |  18:23 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Брисел потврдио: Приступни преговори БиХ са ЕУ након испуњења услова (ВИДЕО)

Нови услови и рокови Европске комисије за приступање БиХ европској породици. Испуни ли БиХ кључне приоритете Европске комисије до марта 2024. године, биће отворени преговори за чланство у Европској унији, одлучио је колегијум европских комесара у Бриселу.
Уручење изјештаја - Фото: Уступљена фотографија
Уручење изјештајаФото: Уступљена фотографија

Републику Српску оптужили су за непоштовање уставног поретка и означили као кочничара европског пута БиХ. Украјини и Молдавији, с друге стране, издата је препорука за отварање приступних преговора.

Предсједник Српске Милорад Додик тражи од ЕУ да врати суверенитет БиХ - да повуче Кристијана Шмита и стране судије.

Европска комисија дала је БиХ условно зелено свјетло за почетак преговора о чланству у Европској унији. У преводу, дат је нови рок за испуњење кључних европских приоритета - март наредне године. Буду ли испуњени, БиХ ће напредовати од кандидата до преговарача о придруживању.

- Отварамо врата широко и позивамо БиХ да кроз та врата прође. Наравно, да би се то урадило морају се показати резултати, али врата су широм отворена како би поздравили БиХ у приступним преговорима - рекла је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

- У међувремену, желимо помоћи интеграцији "на терену", интеграцији привреде и тржишта земаља Западног Балкана. Тражићемо шест милијарди евра за подршку реформама на Западном Балкану. То ће повећати БДП за трећину и то је подстицај регији који је потребан и њима и нама - додао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Ова је "испружена рука" Брисела за брзо формирање Савјета министара, напредак у спречавању прања новца, борбе против криминала и тероризма, рекла је Фон дер Лајен. С друге стране, Републику Српску оптужила је да кочи европски процес БиХ.

- Са забринутошћу примјећујемо да је Република Српска донијела низ противуставних закона. Због тога ће БиХ морати ускладити одређене принципе - навела је Фон дер Лајен.

Принципи Српске спорни су Бриселу, између осталог, неспровођење одлука Уставног суда БиХ и Кристијана Шмита, чиме се, како се наводи у годишњем извјештају Европске комисије о БиХ, нарушава уставноправни поредак БиХ. Иако је реформа Уставног суда и одлазак страних судија један од 14 приоритета који је Комисија поставила пред БиХ као услов за чланство.

Предсједник Српске Милорад Додик Унији је послао поруку – вјероваћемо у ваше намјере кад вратите суверенитет БиХ, повучете Кристијана Шмита и стране судије.

- Ми разумијемо да Европска комисија залагањем за владавину права сматра да, у складу с једним од четрнаест приоритета, ове мјере значе аутоматски престанак међународног интервенционизма, одлазак ОХР-а и лажног високог представника и одлазак страних судија у Уставном суду БиХ. Ако је ово циљ Европске комисије, онда смо на истом путу. Ако није, онда су јасне спекулације тако високог тијела и потврда лажног залагања за суверенитет БиХ - рекао је Додик.Како ће БиХ отворити преговоре ако у Уставном суду БиХ сједе странци а одлуке намеће ОХР? Одговор су новинари тражили од шефа Делегације ЕУ у БиХ, Јохана Сатлера, након што је Борјани Кришто у Сарајеву уручио Извјештај Европске комисије. У одговору Сатлер неодређен. Ограђује се и каже како то нису једина питања која треба ријешити у БиХ.

- Један од приоритета говори о рјешавању питања Уставног суда а то се не тиче само страних судија, говори генерално о процесу именовања, непристрасности рада, професионализма судија. Дакле цијели спектар ствари које треба унапређивати - каже Сатлер.

- Ми ћемо се потрудити да у оквиру институција и на политичком нивоу усагласимо ствари које су пред нама и да то завршимо до краја ове године - додала је Кришто.

Кандидатски статус БиХ је добила у децембру прошле године. Бошњачки партнери одбили су усвајање 14 приоритета у пакету. Тренутно су на чекању закон о судовима, спречавању прања новца и сукобу интереса, те одлука о ФРОНТЕКС-у.