latinica  ћирилица
08/11/2023 |  23:45 ⇒ 09/11/2023 | 07:25 | Аутор: РТРС

Шмит: Цвијановић била на сједници СБ УН; Изашла када сам износио извјештај (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић била је на сједници Савјета безбједности УН и требали смо се поздравити и руковати, али је изашла када сам подносио извјештај, рекао је Кристијан Шмит.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

- Госпђа Цвијановић је тада изашла са сједнице. Поздравио сам је. Она је била мало нервозна, да не даје никакав коментар, већ да ме оптужује. И то је била ситуација. Само замислите какву је слику послала као представница шефа државе и слику о својој земљи, БиХ - рекао је Шмит у Телерингу.

Наводи да не само Американци и Британци, већ и представници других земаља су му, како каже, дошли и рекли "шта је ово, шта се дешава, шта ради ова госпођа"?

- Цвијановићева је позвана на Савјет безбједности и од мене је затражено да изложим свој извјештај. Тако да смо се нашли у једној ситуацији гдје треба показати поштовање као према сваком људском бићу. Тако да бих ја савјетовао да на следећем сусрету је боље ипак да се рукујемо и да будемо љубазни једно према другом - додао је Шмит.

Шмит је коментарисао и дипломатско писмо генералног секретара Антонија Гутереса.

- Према тумачењу Цвијановићеве, онда бих рекао да госпођа не зна читати. Међутим, мислим да то није истина и да је она јако образована - истакао је Шмит.