latinica  ћирилица
13/11/2023 |  12:30 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Раковић: Прослава Његошевог дана - охрабрење грађанима да се изјасне као Срби

То што Црна Гора обиљежава дан посвећен Петру Другом Петровићу Његошу као државни празник може да охрабри грађане Црне Горе да се на предстојећем попису изјасне као Срби јер је једини историјски идентитет Црне Горе - српски, изјавио је историчар Александар Раковић.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је подсјетио да је Његош био митрополит црногорски и српски идеолог, оцјењујући да је "Горски вијенац" политичка библија српског народа.

- Он је у "Горском вијенцу" написао и национални програм српског народа. У том националном програму пише да сви Срби треба да буду уједињени у једној држави која се зове Србија - рекао је Раковић за Срну.

Он је указао на Његошеве ријечи: "Сва Србија од Дунава до мора", односно оно што је за многе данас табу тема.

- За Његоша то, не да није била табу тема, већ очекивани и намјеравани циљ ка коме је и он ишао поред свих наших првака у 19. вијеку. У том смислу, његове јасне поруке које је написао и у "Горском вијенцу" и у осталим књижевним дјелима, писмима, записима, могу да охрабре грађане Црне Горе да се изјасне као Срби и да додатно охрабре оне који се колебају да се изјасне као Срби - нагласио је Раковић.

Он је навео да је Црна Гора била национална држава српског народа, да је једини званични језик био српски, да је црква била светосавска српска црква и да је у то вријеме Црна Гора била најјача.

- Она је била мала држава која је сматрана значајним фактором управо због тога што је имала јасне циљеве и идеологију, а јасна идеологија у вријеме Његоша била је да Српство треба да се ослободи и уједини. Његош каже да Српство треба да се ослободи и уједини, а онда би кнез Србије ишао у Призрен, а митрополит црногорски у Пећ да владају над народом слободним и уједињеним - рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, Његош је прихватао да државну власт треба да има династија Србије, црквену династија Црне Горе, а и једна и друга су српске.

- То је била Његошева визија. Она се касније мијењала, не код Његоша, али код његових насљедника. Упркос тим промјенама и промјени карактера државне управе у Црној Гори која од теократије постаје световна, упркос свим тим промјенама једини циљ династије Петровић остаје да Срби треба да буду у уједињеној држави, да је српство као национална идеја изнад Црне Горе као државе - закључио је Раковић.

Црна Гора данас први пут слави Његошев дан као државни празник и том поводом су нерадни дани 13. и 14. новембар.

Петар Други Петровић Његошу рођен је 13. новембра 1813. године на Његушима код Цетиња.

Његош, који је био владика, пјесник, филозоф и државник, упокојио се 10. октобра 1851. године.

Његова мајка Ивана Томова је у бесједи над одром мртвог сина поручила: "Браћо Његуши, соколови црногорски! Није лијепо што чините, што кукате и плачете за владиком. Нијесам ја њега родила нити за кукање нити за плакање, већ сам га родила о добру имена вашега и српскога".