latinica  ћирилица
14/11/2023 |  09:38 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Нуждић: Оптужени за ратни злочин на функцијама - додатно понижење јошаничких жртава

Потврђивање у Надзорни одбор фирме намјенске индустрије "Гинекс" Ферида Буљубашића и Ахмета Сејдића, оптужених за ратни злочин над Србима у Јошаници, представља додатно понижење јошаничких жртава, указао је в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

Нуждић је подсјетио да су јошаничке жртве већ понижене, будући да се дуже од 30 година чекало на подизање оптужнице, а потом и на комплетну фарсу око оптужнице.

- Сада је додатно понижење да су оптужени за убиство дјеце жена и стараца у Јошаници код Фоче добили награду - да буду чланови Надзорног одбора у намјенској индустрији - изјавио је Нуждић.

Он је указао да се оптужени за убиства српских цивила слободно шетају и још бивају и награђени, те нагласио да случај са Буљубашићем и Сејдићем није једини такав случај.

Нуждић је упитао да ли се овим шаље порука Србима да су грађани другог реда и каква је ово земља у којој су српске жртве константно понижене?

- Гдје ми то живимо кад нико од бошњачке јавности не осуди члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је жртве из Јошанице назвао агресорима или изјаве /члана Предсједништва Дениса/ Бећировића који /команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа/ Дудаковића назива херојем?! - запитао се Нуждић.

Он је истакао да земља у којој одлуке доноси ОХР и у којој суде стране судије - не може бити ништа друго до протекторат.

- Треба по ко зна који пут поновити истину, а то је да су Република Српска и њене институције једини гарант опстанка Срба на овим просторима - нагласио је Нуждић за Срну.

Злочин у Јошаници код Фоче почињен је на Никољдан, 19. децембра 1992. године, када је на монструозан начин убијено 56 Срба, међу којима 23 жене и троје дјеце.

Оптужница за овај злочин је потврђена након перипетија које су је пратиле против Буљубашића, Сејдића и још 11 лица. /